KÜTAHYA TERMAL SAĞLIK TURİZMİ ÇALIŞTAYI

Gündem Yayın: 26 Ekim 2018 - Cuma - Güncelleme: 26.10.2018 13:45:56
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
2728 okunma
Google News

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR “KÜTAHYA TERMAL SAĞLIK TURİZMİ ÇALIŞTAYI”NA KATILDI
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) tarafından düzenlenen “Kütahya Termal Sağlık Turizmi Çalıştayı” Gülümser Hatun Termal Otelde gerçekleştirildi.
 
Çalıştaya Vali Ahmet Hamdi Nayir, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Kölgeli, İl Sağlık Müdürü İsmail Zehir, Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTC) Kurucu Başkanı Emin Çakmak, THTC Güney Ege BYK Başkanı Turgay Sehil, THTC Danışma Kurulu Başkanı ve emekli Başbakan Müşaviri Hamdi Şengel, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Sağlık Tesisleri Daire Başkanı Ahmet Zengin, Sağlık Turizmi Daire Başkanı Nuhi Çelikkaya, bazı daire müdürleri, STK Temsilcileri ile özel sektör temsilcileri katıldı.
 
Kütahya Termal Sağlık Turizmi Çalıştayı, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu’nun açış konuşmasıyla başladı.
 
“ALDIĞIMIZ PAY DÜŞÜK VE YARARLANAMIYORUZ”
 
Türkiye’nin ve Kütahya’nın termal sağlık turizmi açısından zengin kaynaklara sahip olduğunu ancak sağlık ve termal paydan yeterince faydalanamadığını dile getiren ve bunun nedenlerini açıklayan KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, “2014 yılındaki 10 yıllık kalkınma planı termal sağlık turizmi hedeflerine baktığımızda bundan epey uzak kaldığımızı görmek mümkün. Çok zengin kaynaklara sahibiz. Avrupa’da birinci, dünyada ilk dördün arasındayız; ama sağlık anlamında aldığımız payın termalde de son derece düşük olduğunu ve bundan yeterince yararlanamadığımızı görüyoruz. İlimiz de bunlardan bir tanesi. Kütahya rehabilitasyon altyapısı, başlayan ve devam eden yatırımları itibariyle Türkiye’de nitelikli, kapsamlı ve kapasiteli bir il haline geliyor. Biz neden bu harekete katılamıyor ve yeterli derecede ekonomik katma değere döndüremiyoruz sorusunun bazı cevapları var. Biz mevzuat, altyapı olarak ve sadece orada yürütülen sağlık hizmeti değil ama çevresel düzenleme ve kontrol olarak dünyadaki bu turizmin gerektirdiği ağın ve niteliklerin içerisinde yer alamıyoruz. İyi hastanelerimiz, otellerimiz, ulaşım acentelerimiz, turizm alanlarımız var; ama bunları istenilen bir ürün şeklinde ortaya koyduğumuz bir organizasyon maalesef gerçekleşmiş değil. Geçen dönemlerdeki ağır mevzuat kalkanı, özel sektörün daha aceleci davranması, güç birliği yapmadan bir reaksiyon şekli aslında bunun temel nedenlerinden bir tanesi” dedi.
 
“KÜTAHYA UYGUN ZEMİN”
 
Kütahya’nın kaplıca ve termal kaynakları açısından hatrı sayılır illerden bir tanesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vural Kavuncu, termal turizmde ilerleme sağlamış illerin termal sağlık turizminde aynı ilerlemeyi kaydedemediğini söyledi. Rektör Prof. Dr. Kavuncu, “Termal turizm ile termal sağlık turizmi farklı konulardır. Bugün termalde müşteri kapasitesi itibariyle belirli yerlere gelmiş olan bölgeler, iller termal sağlık turizmine gelince sıfır noktasında kaldığını da üzülerek söylemek isterim. Burada yapmak istediğimiz özellikle KSBÜ akademik öncülüğünde bu organizasyonu paydaşlarımızla birlikte ortaya koymak. Söylediğimiz nitelikte bir iş akışını, ürünü ortaya koymak ve bunu işleyen sistem haline döndürmek istiyoruz. Kütahya’nın bunun için uygun bir zemin olduğuna yürekten inanıyoruz. Tabii ki eksikler, sıkıntılar var; ama mevcutlar içerisinde yapabileceğimiz çok şey var” ifadelerini kullandı.
 
“ROL PAYLAŞIMI YAPMALIYIZ”
 
Kütahya’da paydaşlarla birlikte oluşturulacak termal sağlık turizmi modelinin Türkiye’ye örnek olabileceğini belirten Rektör Kavuncu, “KSBÜ olarak durumdan vazife çıkarmış durumdayız. Biz bu konuyu misyon edinmiş ve kendimize hedef edinmiş, kriter olarak koymuş bir üniversiteyiz. Bugün bu toplantıda iki şeyi hedefledik: Şehrin içindeki dinamikleri de bu heyecana ortak etmek ve bir sinerjiyle birlikte buluşturmak. Kütahya Termal ve Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği oluşturacağız. Sadece Yoncalı değil il bazında rol paylaşımı yapacağız. Burada kurumlar birlikte işlemeli, hiç kimse tek başına bu işi yürütecek durumda değil. Asıl hedefimiz burada oluşturulacak modelin Türkiye’ye örnek olması” ifadelerini kullandı.
 
KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu’nun ardından bir konuşma yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimizin dinamiklerine yeni katılan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinin ilk bilimsel toplantısı sayabileceğimiz bir çalıştayda olmanın mutluluğunu, heyecanını hep birlikte yaşıyoruz” dedi.
 
“POTANSİYELLERİ HAREKETE GEÇİRMELİYİZ”
 
İllerin sahip olduğu potansiyellerin harekete geçirildiği takdirde anlam kazanacağına dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Siz çok önemli bir tarih, kültür, sanat potansiyeline sahip olabilirsiniz ama bunu verimli şekilde harekete geçirip ürüne dönüştürmediğiniz takdirde o zenginliğiniz bir sandık içerisindeki hazine gibi orada durur. Önemli olan bu potansiyelin harekete geçmesidir. Biz il olarak baktığımızda da kendi zenginliklerimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Kütahya bir tarih şehri, kültür şehri, sanat şehri, kaplıcalar şehri; çininin başkenti diyoruz. Kütahya doğal güzelliklerin, yeraltı zenginliklerin olduğu bir şehir diyoruz. Bu zenginlikler harekete geçtiği ve birilerinin bütçesine ilaveler yaptığı zaman geçerli olacak. Buradaki bu çalıştayda da potansiyelin harekete geçirilebileceği heyecanını hep birlikte duyuyoruz. Yeni üniversitemiz inşallah bu alandaki gayreti, çalışmasıyla bir öncü rol üstelenecek, diğer kurumların yapacağı çalışmalara da akademik gözle yön verecek” dedi.
 
“TERMAL SAĞLIK TURİZMİ GELİŞMEYE EN MÜSAİT ALAN”
 
Dünyanın bugün ihtiyaç duyduğu termal sağlık turizmi kaynaklarına Kütahya’nın sahip olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Burada düşünülmesi gereken hadise bizim bu zenginliğimizin dünya ölçeğinde nasıl tanıtılabileceği. Dünya her geçen gün daha yaşlı bir nüfusa sahip oluyor. Bu yaşlı nüfusun ihtiyaçları içerisinde birçok tedavinin termal sağlıkla birlikte yürütülebileceği konusunda herkesin hemfikir olduğu bir nokta var. Ülkemizin bu konuda bir zenginliği var. Bu zenginlik içerisinde de Kütahya’mızın büyük imkânları, rezervleri var. Bugüne kadar istifade ettiğimiz kısmı istifade edilebilecek kısmın çok azı olarak değerlendiriyoruz. Daha fazlasını burada geliştirebiliriz diye düşünüyoruz. Bugüne kadar ki potansiyelimiz içerisinde gelişmeye en müsait alan bu” şeklinde konuştu.
 
“BİRLİKTELİĞE İHTİYAÇ VAR”
 
“Sağlık, tarih, kültür turizmi alanında biz çok fazla şeylerin yapılabileceğine inanıyoruz” diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bunun için bir birlikteliğe ihtiyaç var. Bu, tek kurumun omuzlayıp götürebileceği bir iş olarak görülmemeli, bütün paydaşların bu konuda bir emeği, gayreti, önerisi olmalı ve birlikte yönlendirme yapılmalı. Bugün burada yapılacak olan bu çalışma bütün çalışmaların ilk nüvesini oluştursun, üniversitemizin vizyonu ve misyonunda da önemli bir yer teşkil etsin” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.