Kütahya’nın ilk Romatoloji Uzmanı Göreve Başladı

Kütahya’nın ilk Romatoloji Uzmanı Göreve Başladı

Sağlık Yayın: 13 Nisan 2015 - Pazartesi - Güncelleme: 13.04.2015 15:43:35
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
4123 okunma
Google News

Kütahya’nın ilk Romatoloji Uzmanı Göreve Başladı

D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde RomatolojiUzmanı  Dr. Pınar ÇETİN görevine başladı.

Bundan böyle Romatizmal hastalıklardan olan Romatoid Artrit  (İltihaplı Eklem Romatizması), Spondilartropatiler ve AnkilozanSpondilit (Omurga ve Çevresel Eklem Romatizması) başta olmak üzere vb. hastalıkların tetkik ve takiplerinin hastanemizde yapılabileceğini belirten Dr. Çetin; Romatizmal hastalıkların kesin nedeninin bilinmediğini, ancak kalıtsal ve çevresel etkiler sonucu bünyeden kaynaklandığının düşünüldüğünü belirtti. Bu hastalığın bulaşıcı ve mikrobik olmadığını kaydetti. Çetin, "Romatizmal hastalıklar erken tanı konulduğu takdirde çoğunlukla vücutta şekil bozukluğuna yol açmadan tedavi edilebilmektedir. Eklemlerdeki yükü artıran şişmanlık ya da damar yapısını bozan sigara kullanımı gibi dış etkenlerin engellenmesi romatizmalı hastalar için yararlıdır." şeklinde konuştu.

Vücudun hareket etmesini sağlayan kaslarda, kemiklerde, eklemlerde ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı, şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara 'romatizma' denildiğini anlatan Çetin, romatizmanın en sık görülen iltihabının eklem hastalıkları olduğunu ifade etti. Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalık zaman zaman alevlenir, arada uzun süreli sessiz dönemler de görülebilir. Hastalığın aktif dönemlerinde halsizlik, hafif ateş gibi genel belirtiler olabilir. Gece ya da sabahları eklemlerde ağrı ve tutukluk olup hareket etmede zorluk vardır. Sonra hareket ettikçe yavaş yavaş açılma olur. Ancak ağrılar ve tutukluk, hastalığın şiddetine göre gün boyu devam edebilir. Hastalığın tedavisi esas olarak ilaçlarla yapılıyor. Genelde ilaçları, şikayet gidermeye yönelik ve hastalığın seyrini etkileyen ilaçlar olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Şikayeti gidermek için anti-romatizmal ilaçlar, ağrı kesiciler, gerektiğinde eklem içi ve çevresine kortizon kullanıyoruz." Dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.