KÜTAHYA'DAN UNESCO'YA ÖNEMLİ ZİYARET

Gündem Yayın: 03 Temmuz 2017 - Pazartesi - Güncelleme: 03.07.2017 08:14:22
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
3177 okunma
Google News


Kütahya yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü çalışmalar sonrasında Milli Komitenin onayını alarak UNESCO'ya müracaat hakkını kazanmış ve 16 Haziran 2017 tarihinde resmî başvurusunu gerçekleştirmiştir.

Kütahya UNESCO yaratıcı şehirler ağında yer almak için çalışmalarını başvuru sonrası da devam ettiriyor. Şehirdeki tüm önemli dinamiklerin büyük bir bağlılık ve özveriyle katkıda bulundukları UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmalarıKütahya Belediye Başkanı Sayın Kamil Saraçoğlu ve Kütahya Milletvekili Sayın Mustafa Şükrü Nazlı'nın öncülüğünde devam ediyor. 
Başta İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine dahil edilen Çini ile birlikte birçok zanaat ve halk sanatına ev sahipliği yapan ve bu yaratıcı kültürü şehrin kalkınmasının temel taşı haline getiren Kütahya’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olmak noktasındaki önemini merkezi Fransa'nın başkenti Paris’te bulunan UNESCO sekretaryası ile paylaşmak üzere Kütahya Belediye Başkanı Kamil SARAÇOĞLU, Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü NAZLI, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf BALCI, Birim Başkanı İskender Cem LEBLEBİCİ, uzman Hacer ERİŞ ve proje kurumsal iletişim danışmanı Gaye Yardımcı'dan oluşan heyet ile UNESCO Genel Merkezini ziyaret etti.
Bu ziyaret kapsamında öncelikle UNESCO Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Altay CENGİZER ile bir araya gelen heyette, Milletvekili Mustafa Şükrü NAZLI Kütahya şehri, tarihi ve kültürü ile ilgili Kütahya Belediye Başkanı Kamil SARAÇOĞLU yerel yönetimin yaratıcılık konusundaki politikaları ile ilgili ve Zafer Kalkınma Ajansı yetkilileri bugüne kadar yürütülen çalışmalarla ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Bu toplantılarda Nazlı, çini sanatının insan ruhunun güzelliğinin bir yansımasını olduğunu belirterek; "Kadim şehir Kütahya'dan, binlerce yıllık tarihiyle insanlık mirası olan çini kültürler arası etkileşime bir katkısağlayacaktır" diye konuştu. Türk çinicilik tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Kütahya'nın çiniyi "şehir sanatı" olarak benimsediğine dikkat çeken Nazlı; "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na ilimiz çok yakışacak. Bu gururu yaşamak için özel bir çalışma yürütüyoruz" dedi. 
Kütahya Belediye Başkanı Kamil SARAÇOĞLU, çininin Kütahya'da öğrenilen değil miras bırakılan bir sanat olduğuna vurgu yaparak, "Biz çocukluğumuzdan beri bu sanatsal değerlerle büyüdük. Yaratıcı şehirler ağında Kütahya'nın yer alması bu güzellikleri dünyaya tanıtma fırsatı verecektir" dedi. Saraçoğlu ziyaretin önemine değinerek, "UNESCO Genel Merkezi yöneticilerinin değerli görüş ve tavsiyelerinin alınması yaklaşık iki yıldır yürütülen çalışmaları destekler nitelikte oldu ve Kütahya şehrinin Yaratıcı Şehir olma motivasyonuna katkıda bulundu" şeklinde konuştu.
Kütahya’nın UNESCO Yaratıcı Şehir unvanını alması hususundaki tüm teknik çalışmaları ekibiyle yürüten Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Yusuf BALCI; Şehirde zanaat ve halk sanatları ile ilgisi bulunan tüm aktörler - sanatkarlar, iş adamları, akademik çalışanlar, yerel yönetimdeki yöneticiler, sivil toplum örgütleri- arasında ciddi bir sinerji oluştuğunu belirterek "UNESCO yetkilileri ile şehrimizin bu konudaki özenli çalışması ve isteğini ortaya koyduk" diye konuştu.
Eylül'de Paris'de Kütahya Konferansı
Bu toplantının neticesinde Eylül ayı içerisinde UNESCO Genel Merkezi'nde Çini sanatı ile ilgili bir konferans düzenlenmesi için çalışmaların başlatılması kararı alındığını  belirten BALCI; Büyükelçi CENGİZER’le yapılan görüşmelerin yanı sıra, UNESCO Yaratıcılık Bölümü Direktörü Sayın Jyoti HOSAGRAHAR ve UNESCO Genel Direktör Yardımcısı Sayın Francesco BANDARİN ile gerçekleşen toplantılarda Kütahya'nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Misyonu ve değerlerine bağlılığını bildirmek ve şehrin üyelik sonrasında Ağa yapacağı katkılarıvurgulandıklarını sözlerine ekledi.
Çalışmalar Devam Edecek
Şehrin tüm yerel dinamikleri ile birlikte ve koordine olarak ulusal çapta yürütülen çalışmaları bu ziyaret ile birlikte uluslararası arenaya taşıdıklarını ifade eden Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı ve Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, sonraki hedeflerinin şehrin yüzyıllardır devam ettirdiği kültürün ve bu kültürün şehrin kalkınmasındaki tarihsel önemini bir iyi örnek uygulaması olarak dünyaya duyurmak olduğunu açıkladılar. Nazlı ve Saraçoğlu projeye desteklerinden ötürü; başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür etti. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.