Kütahya'da Kolonya Zehirlenmesi ile Ölüm

Kütahya'da Kolonya Zehirlenmesi ile Ölüm

Sağlık Yayın: 20 Haziran 2015 - Cumartesi - Güncelleme: 20.06.2015 07:48:33
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
3654 okunma
Google News

 

KÜTAHYA’DA KOLONYA ZEHİRLENMESİNDEN ÖLÜM

 D.P.Ü. Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine bir vatandaş kolonya içme sonucu getirildi.

Hastanın kanında 140 mg/dl Metanol (Metil alkol) tespit edilmiş, ilk müdahalesi yapılarak Yoğun Bakım Ünitesine alındı.

Yapılan tüm müdahalelere rağmen hasta kurtarılamamıştır.

Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda D.P.Ü. Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüdaverdi KÜÇÜKER konu hakkında şu açıklamalarda bulundu.

Küçüker; “Normalde kolonya da kullanılan alkol Etil Alkol dür. Zararları olmakla birlikte ölümcül dozu daha yüksektir. Metil alkole göre daha  pahalıdır. Ancak korsan-merdivenaltı  kolonya üretimlerinde, tüm canlılara çok zararlı olan ve insanda  20 gramı bile ölümcül olan metil alkol kullanılabilmektedir. Bunun sebebi metil alkolün  ucuz olmasındandır. Kaçak içkilerde kullanılan bu alkoldür. Bu durum ise insan sağlığını hiçe saymaktır.

Kolonyada kullanımı yasak olan Metanol (metil alkol) ağız yoluyla içilerek, buharının solunmasıyla, veya deriden emilerek  vücuda alındığında zehirlenme durumu oluşmaktadır. Belirtileri baş ağrısı, tansiyon düşüklüğü, huzursuzluk, baş dönmesi, solunum artışı, bulantı-kusma daha ileri evrede bulanık görme ve körlük şeklinde devam eder.

Sonuç olarak metil alkollü sahte kolonya  göze teması, buharının  solunması ya da yutulması halinde cilt  hastalıklarından, körlüğe ve ani ani ölümlere kadar olan olaylara sebep  olabiliyor. İşte bu yüzden kolonya kullanımında çok dikkatli olmalı. Ucuz diye alınan kolonyanın acı sonuçlar doğurabileceğini akıldan çıkarmamalı.

Bu konuda denetimler sıkılaştırılsa bile asıl sorumluluk vatandaşa düşmektedir.

Özellikle  Ramazan bayramının yaklaştığı, havaların ısındığı, serinlemek için kolonya döküldüğü bu zamanlarda zehirlenmeler artabileceğinden kolonya seçiminde çok dikkatli olmak gerekiyor.”dedi.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.