KÜTAHYA’DA FETİH VE HIDIRELLEZ COŞKUSU

Gündem Yayın: 07 Mayıs 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 07.05.2018 09:30:34
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
2602 okunma
Google News

KÜTAHYA’DA FETİH VE HIDIRELLEZ COŞKUSU
Bolluk ve bereketin simgesi, baharın habercisi Hıdırellez ile Kütahya’nın fethinin 944. yıl dönümü Kütahya’da coşkuyla kutlandı.
 
Halk arasında ‘Hisar’ olarak bilinen Kütahya Kalesi'nde düzenlenen etkinliğe Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Tatkan, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Kütahya Kültür Değerleri Koruma ve Yaşatma Derneği (KÜDER) Başkanı ve Araştırmacı –Yazar Mustafa Kalyon, bazı daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
“1233 YILINDA EBEDİ TÜRK  - İSLAM YURDU OLDU”
 
Saygı duruşundan bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan KÜDER Başkanı ve Araştırmacı - Yazar Mustafa Kalyon, Kütahya’nın fethi hakkında bilgiler verdi. Kütahya’nın 6 Mayıs 1233 yılında ebedi Türk-İslam şehri olduğunu ifade eden Kalyon, “Hıdırellez Hızır a.s ile İlyas a.s’ın birleştiği gün olup, baharın müjdecisi olarak kutlanmaktadır. Kütahya’nın fethi de aynı güne denk gelmektedir. Kütahya’nın fethi aslında Kutalmış Oğlu Süleyman 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’nun Türk-İslam ordularına ve milletine açıldığı ve Anadolu’nun vatan olduğu günden sonra Kütahya’da 1074 yılında fethedilmiştir. Ondan sonraki Bizans ve Selçuklu arasındaki değişiklikler dolayısıyla el değiştirmiş fakat 6 Mayıs 1233 yılında Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat’ın kumandanı İmadüddin Hezâr Dînârî tarafından yeniden fethedilmiş ve Kütahya ebedi Türk – İslam şehri olarak kazanılmıştır” dedi.
 
“GENÇLERİMİZE DERNEĞİMİZİN YOLUNU AÇALIM”
 
Kütahya’nın manevi, kültürel ve tarihi değerlerini ortaya çıkarmak ve yaşatmak amacıyla hizmet verdiğini ifade eden Mustafa Kalyon, dernek yönetiminde gençlere fırsat verilmesi talebini dile getirdi ve destek istedi.  Kalyon, “Dernek yönetimimiz yaşlı kişilerden oluşuyor. Gençlere fırsat verilmesini istiyorum. Bunun için de derneğimize yer tahsis edilmesini istiyorum. Biz bu yerde kültür ve tarihle hemhal olmak hizmet etmek isteyen 18 yaşından sonraki bütün kardeşlerimize derneğimizi açalım ve bu görevi gelecek nesillere aktaralım” dedi.
 
“KÜTAHYA MEDENİYETLERİN BULUŞMA NOKTASI”
 
Kütahya'nın medeniyetlerin buluşması noktası olduğunu kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, “Anadolu Selçuklu Devleti’ni kuran Kutalmış Oğlu Süleyman Şah döneminde 1074 yılında fethedilmiştir. 1097 yılında tekrar Haçlıların istilasına uğrayan şehir 1233 yılında Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat döneminde Kütahya Fatihi olarak bilinen İmadüddin Hezar Dinari tarafından yeniden fethedilmiş ve ebedi Türk yurdu olarak Selçuklu hakimiyetine girmiştir. İlimiz 130 yıl Germiyan Beyliği’nin başkenti, 400 yıl Anadolu Beylerbeyliği’nin merkezi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra il olan Kütahya’mız medeniyetlerin buluşma noktası olan kadim bir şehridir. Bu toprakları bize vatan olarak bırakan ecdadımızı bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla yad ediyor, mekanları cennet olsun diyorum” dedi.
 
“HIDIRELLEZ TÜRK COĞRAFYALARINDA HEYECANLA KUTLANMAKTA”
 
Hıdırellez’in bolluk ve bereket getirmesini dileyen Zülkarni Yeldemez, “Bir milleti meydana getiren en temel unsurlardan biri de milli ve manevi değerlerine, örf, adet ve geleneklerine sahip çıkmaktır. Yüzyıllardır Anadolu’da ve Anadolu dışındaki Türk coğrafyalarında kutlanan Hıdırellez Bahar Bayramı bizlerin birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmamızı sağlayan önemli günlerden biridir. Anadolu’da ve Anadolu dışındaki Türk coğrafyalarında hala büyük bir heyecanla kutlanan Hıdırellez, Kütahya ve ülkemize birlik, beraberlik, kardeşlik, bolluk ve bereket getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
“ÖNCE GÖNÜLLER FETHEDİLDİ”
 
Kütahya’nın 944 yıl önce fethedilerek Türk – İslam yurdu olduğunu ve bugünlere dek geldiğini ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Bizim inancımızda bildiğiniz gibi fetihteki asıl mana gönüllerin fethidir. Gönüller fethedilmeden şehirlerin fethedilmesinin bir manası olmadığını bilen ecdadımız, ‘Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevgi için. Hakk’ın evi gönüllerdedir gönüller yapmaya geldik’ düsturuyla şanlı tarihimizdeki en güzel fetihleri gerçekleştirmiştir. Bin yıla yakın bir zamandır anayurdumuz olan bu topraklar inşallah kıyamete kadar anayurdumuz olmaya devam edecektir” dedi.
 
“GİTTİĞİNİZ HER YERDE KÜTAHYA’NIN GÜZELLİKLERİNİ ANLATIN”
 
Kütahya’nın güzelliklerini her platformda dile getirip tanıtımına katkı sağlamak için çaba gösterdiklerini belirten Başkan Saraçoğlu etkinlik alanındaki vatandaşlardan tanıtım noktasında bir ricada bulundu: Başkan Saraçoğlu, “Siz hemşehrilerimden de ricam gittiğimiz her yerde her ortamda Kütahya’mızın bu eşsiz güzelliklerini anlatın. Çünkü bu şehirde yaşayan herkesin bu şehrin temsilcisi, bir kültür elçisi olduğuna inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle 10 asır önce bu şehri fethederek Müslüman Türk yurdu haline getiren başta Süleyman Şah ile Hezar Dinari’yi ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, Kütahyamızın fethinin ve Hıdırellez Bahar Bayramının şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
“İKİ GÜZELLİĞİ BİR ARADA YAŞIYORUZ”
 
Kütahya’nın iki güzelliği bir arada kutladığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, etkinliklerin birlik ve beraberliğe katkı sağladığını söyledi. Vali Nayir, “Hıdırellez büyük ve geniş bir coğrafyada hem inancımızdan hem tarihimizden ögeler içeren, bizi bahara ümitlendiren, halkımız arasında bir peşin şükür duası olarak kabul edilen önemli günlerimizden biri. Yeni bir mevsime başlamanın, yeni bir ümidin parçası olarak insanımızda kıymet bulmuş, yüzyıllardan beri kutlanmakta olan bayramımız. Her bayramda olduğu gibi milli birlik ve beraberliğimize katkı sağlamasını beklediğimiz, bizi birleştiren, bizi geleceğe hazırlayan, ihtiyaç duyduğumuz birlik ve beraberlik gibi önemli duyguları bize hatırlatan ve yaşatan önemli günlerden biri” dedi.
 
“FETİH RUHU CANLI TUTULMALI”
 
Asıl fethin gönül fethiyle sağlandığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, fetih ruhunun canlı tutularak gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini kaydetti. Vali Nayir, “Bugün aynı zamanda Kütahyamızın bize bir coğrafya olarak hediye edilmesinde emeği geçen bütün kişileri hatırlatan Kütahya’nın fethinin yıl dönümü. Hezar Dinari’de bayraklaşmış ama ondan önce de bu alanda yapılan bir sürü çalışma var. Hoca Ahmet Yesevi’nin talebeleri bu coğrafyaya kılıçtan önce gönüller fethi için gelmiş ve yerleşmişler. Yunus Emreler, Mevlanalar, Hacı Bektaşlar, Şeyh Edebaliler bu coğrafyanın fethine zemin hazırlamışlar. Daha sonra gelenler de bu coğrafyayı bize kader kılmışlar. Bu coğrafyada bizim özgür yaşamamızda bütün emeği geçenleri saygıyla anmak için bugünler birer vesile oluyor. Bu coğrafyanın gönül fethine açık olduğunu gösteren gönül fethiyle açıldığını gösteren güzel örnekleri bizim yeni nesle de anlatmamız lazım. Selçuklu zamanında Ertuğrul Gazi’ye yazlık olarak Domaniç ilçemiz, kışlık olarak Söğüt verildiğinde Söğüt ilçemizde Ertuğrul Gazi’nin ilk yapmış olduğu bir mescit var kuyulu Mescit olarak biliniyor. Gönül fethini anlatması bakımından onun hikayesi çok önemlidir. Bütün insanlığa yakın olduğumuzu Hoca Ahmet Yesevi’nin talebeleri bu topraklardaki bütün insanlara öğretmişlerdir. İnanıyorum ki Hezar Dinari de bu topraklarda önce gönül fethini sağlamış arkasından kılıç fethiyle burayı bizlere emanet etmiştir. Yeni nesle tüm bunları aktararak, fetih ruhunu canlı tutarak bugünleri yaşamamız lazım. Hem Hıdırellez’i hem de fetih gününü bu duygularla paylaşmamız lazım” diye konuştu. 
 
Konuşmaların ardından Kütahya Halk Eğitim Merkezi halk oyunları topluluğu ile Evliya Çelebi Mehteran Takımı gösterilerini sergiledi.  
 
Kütahya Kalesi’nde gerçekleştirilen etkinliğinden ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir ile protokol üyeleri Kütahya’nın fethinin 944. yıl dönümü sebebiyle Kütahya İl Müftülüğü tarafından tüm şehitler ve Kütahya Fatihi Hezar Dinari için Ulu Cami’de düzenlenen Mevlid-i Şerif ve hatim duası programına katıldı.
 
Hıdırellez Bahar Bayramı ve Kütahya’nın fethinin 944. yıl dönümü programı Saadettin Cami yanında yer alan Hezar Dinari’nin makamının ziyaret edilmesiyle sona erdi.
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.