KÜTAHYA'DA 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Gündem Yayın: 04 Aralık 2017 - Pazartesi - Güncelleme: 04.12.2017 12:15:39
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
2314 okunma
Google News


 Kütahya’da, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle, Aile ve Sosyal Politikalar Kütahya İl Müdürlüğü ve Kütahya Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisinin koordinatörlüğünde, belediye sosyal tesislerinde program düzenlendi.
 
Programa Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile eşi Aysel Saraçoğlu, Vali Yardımcısı Arif Yalçın, bazı daire müdürleri, STK temsilcileri ile engelliler ve aileleri katıldı.
 
Kütahya Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Zekai Arslan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün 1976 yılından bu yana dünyanın bazı ülkelerinde kutlandığını söyledi. 
Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında almış olduğu karara istinaden Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunun bir bildiri yayınladığını hatırlatan Arslan şunları kaydetti: “Yayınlanan bildiride, engellilerin topluma kazandırılması, insan haklarının eşit olarak sağlanması amacıyla bu günün anılmasını istemiştir. Bu bağlamda ülkemizde pek çok yasa çıkarılmış ve hayata geçirilmiştir. Ülkemizde nüfusun yüzde 12,3’ünü engelli bireyler teşkil etmektedir. Son 10 yılda engellilerin sorunlarıyla ilgili çözüm yolları noktasında önemli adımlar atılmıştır. Bu konuyla ilgili yasalar çıkarılmıştır.”
 
Arslan, Kütahya’da engellilerin sorunlarının çözümüne destek sağlayan Vali Ahmet Hamdi Nayir ve Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu’na teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
Göreve geldiği günden bu yana daima engellilerle birlikte olma gayretinde olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, "Belediye Başkanı olarak göreve geldiğimden itibaren engelli dernekleriyle beraber olmaya, onların projelerine ortak olmaya, beraber hareket etmeye gayret gösterdim göstermeye de aynı şekilde devam edeceğim. Bu gün gelinen nokta belki çok ideal bir nokta değil ama geçmiş dönemlere baktığımız zaman mesafeler kat ettiğimizi hep beraber görüyoruz. Bundan 15, 20 yıl öncesine gittiğimiz zaman engelli çocuklarımızın toplum içine çıkmadığı, ailenin içine bile çıkmadığı ailelerin kendi arkadaşlarından utandığı bir dönemi gördük. Utanmamamız gerektiğini engelin de Rabbimin bizlere verdiği bir hastalık olduğunu ya da kazayla farklı bir biçimde o duruma gelebileceğini öğrendikçe onlara sahip çıkmayı, onları toplumun içine çıkarmayı, hükümetimizle her çalışanın yüzde kırkının engelli olanın iş sahibi olması noktasında tüm kurumlara talimat verdiği bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Bütün engelli kardeşlerimizin üretime geçtiğini toplumla beraber olduğunu, bir şeyler yapabileceğini hep birlikte gördük. Yerel yönetimler olarak sadece sokaklar değil yapılan kurum binaları engellilerin çok rahat ulaşabileceği, rahat bir şekilde hizmet alabileceği mekanlar haline getirmenin gayreti içinde oluyoruz. Bunlar bir zorunluluk, bundan sonra da aynı şekilde devam edecek. Bugün birliği beraberliği bu salonda Belediyemiz önderliğinde sağlamış bulmaktayız. Ben fedakarlık gösteren Dernek Başkanlarına, Yönetimlere çok çok teşekkür ediyorum. Biz Kütahya’da böyle günleri kutlamaya, sizlerle beraber olmaya gayret göstereceğiz. Bir projemiz var artık son noktaya geldi. İki katlı sadece engellilerin kalabileceği, tüm derneklerin kendi ofisinin olduğu, kafelerin, toplantı salonlarının olduğu bir mekanı sizlere kazandıracağız. 2018 yılında açmayı kendimize hedef olarak koyduk inşallah bitireceğiz" dedi. 
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kentte engellilerle ilgili faaliyet gösteren 9 derneğin üyelerin katıldığı programda yaptığı konuşmada, ailelerin fertleriyle, toplumun da aileleriyle bir bütün odluğunu söyledi.
 
Toplumun birer parçası olan bireylerin, herhangi bir uzvun sıkıntısını hmediği müddetçe gerçek anlamda bir aile veya toplum özelliğinin taşıyamayacağını dile getiren Vali Nayir, şöyle konuştu:

“Toplum, her bir bireyin acısını, sıkıntısını ve neşesini birlikte htiği ölçüde toplum olur. Bizler, engelliliği yalnız ferde ait veya o aileye ait bir problem olarak görüyorsak burada bir eksiklik vardır demektir. Engellilik, toplumun genel problemi olmak zorunda. Ailesinde engelli olmayanın da problemi var demektir. Bu problemi hmiyorsa toplum olma duygusunda bir eksiklik var demektir. Bu açıdan bakıldığında engelliler konusunda toplumun tamamına düşen görevler vardır. Merkezi ve yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelerimize düşen görevler vardır. Hamdolsun geldiğimiz nokta itibariyle, evde ve kurumda bakım hizmetleriyle devletimiz engellilerimiz konusunda yapması gerekenleri büyük ölçüde yapmaya başladı. Bitti demiyoruz ama önemli bir mesafe kat edildi. Kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler engellilerimizin hareket alanını genişletecek, erişilebilirlik prensiplerini uygulamaya çalışıyor. Bu da güzel bir duygu.”
 
Kentteki engelli derneklerini bir arada görmekten duyduğu memnuniyeti de ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güzel Kütahya’mızda engelli derneklerimizin bir araya gelerek program icra edebilmeleri de güzel bir duygu. Aile ve Sosyal Politikalar Kütahya İl Müdürlüğümüzün koordinesinde, belediyemizin açmış olduğu bu mekanda birçok derneği bir arada görmek bizleri umutlandırıyor. Problemlerin çözümünde daha fazla mesafe alacağımızın bir işareti olarak görüyoruz. Engel, hayatı engellemeyecek durumda olmalı. Engelimize takılıp kalmadan hayatı en güzel şekilde yaşamanın yollarını aramalıyız, bu konunun eğitimini yapmalıyız. Engellinin halinden anlamayan, gönlünde engel olan kişiler, asıl problem onlardır. Bizler, gönlünde engel olmayan, engellinin halinden anlayan insanlardan oluşan bir toplum arzuluyoruz. İstiyoruz ki bütün insanlar, birer engelli adayı olduğunu bilsinler ve engellilerin toplumda yaşamış oldukları günlük sıkıntıları hissederek, onlara acıyarak değil, onları anlayarak günlerini geçirsinler. Onlarla ilgili olarak herkesin yapması gerektiği bir şeylerin olduğunun farkında olsunlar. Ben, sizleri bir araya getiren derneklerimizin, derneklerimizi bir araya getiren Aile ve Sosyal Politikalar Kütahya İl Müdürlüğümüzü ve bu mekanı sizlere açan belediyemizi huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyor, saygılarımı sunuyorum.”
 
Konuşmaların ardından, engelli dernekleri ile engellilere eğitim veren özel eğitim kurumlarının korolarının müzik ve şiir dinletileri, aşuk ve maşuk oyunu, judo gösterileri sunuldu.
 
Programda, serebral palsi (beyin felci) olan 17 yaşındaki Murat Koçyiğit’in İstiklal Marşının on kıtasını ezbere okuması duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Koçyiğit, protokol üyeleri ile katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.
 
Program, müzik dinletisi ile sona erdi.
 
Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe özel açılan +1 Down Cafe’de, down sendromlu çocuklar ve aileleriyle de bir araya geldi.
 
Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir'e İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik ile eşi Birgül Çevik eşlik etti. 
 
Down sendromlu çocuklar tarafından sevgiyle karşılanan Vali Nayir ile eşi Münevver Nayir onlarla uzun süre sohbet etti. 
 
Vali Nayir ile eşi Münevver Nayir daha sonra Fizyo Yaşam Öğrenci Topluluğu ile Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin stantlarını gezdi, engelli parkurunu inceledi.
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.