Küçük arkeologlar eserlere sahip çıkmayı öğreniyor

Kültür Yayın: 20 Aralık 2017 - Çarşamba - Güncelleme: 20.12.2017 10:02:30
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
4642 okunma
Google News

Küçük arkeologlar eserlere sahip çıkmayı öğreniyor

Tarihi eser ve tarihi mirasa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde “küçük arkeologlar” etkinliği düzenlendi.

Yaşları 10 ile 12 arasında değişen Göbel Köyünden öğrenciler Tavşanlı'da Çay Ocağı bulunan Arkeolog Mehmet Ali Kocabaş ve ailelerinin gözetiminde deney kazı çalışması yaptılar.

Küçük arkeologlar Göbel Thermal Tesisleri yakınında bulunan arazide, hem arkeoloji hakkında bilgi sahibi olurlarken, hem de yapılan deney kazı çalışması ile arkeologların çalışma şekillerini öğrendiler.

Oluşturulan “Deneysel arkeoloji çalışması ” ile çocuk ve gençlerin tarihi miras ve tarihi değerlere karşı bilinçlenmelerine katkıda bulunuluyor.

Ellerinde küçük çapa, mala ve fırçalarla tıpkı uzman arkeologlar gibi kazı yapmaya çabalayan küçük arkeologlar, tarihi eserlerin hangi zorluklarda ve sabırla çıkarılması gerektiğini öğrendiler. Toprak altından çıkardıkları objeleri hassas bir şekilde taşıyacakları sandıklarda topladılar.  

Arkeolog Mehmet Ali Kocabaş, uygulanan bu etkinlik ile çocukların ve gençlerin tarih bilincinin gelişeceğini belirterek “Tarihi eserleri korumak çok önemli. Bu nedenle bu uygulamayı yaparak çocukların ileriki yaşlarda daha hassas olmalarını hedefledik. Türkiye toprakları arkeolojik değerlerle dolu. Etkinliğe katılanlara bu arkeolojik eserlerin hangi süreçlerle ortaya çıkarıldığını görmelerini sağlıyoruz” dedi. 

 Kocabaş, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek de ilgi ve isteğe göre Tavşanlı ilçesi bünyesindeki okullar ile de çalışmalar yürütülebileceğini belirtti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.