Kestane Dal Kanseri ile Büyük Mücadele

Gündem Yayın: 04 Ocak 2017 - Çarşamba - Güncelleme: 04.01.2017 12:34:07
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
6735 okunma
Google News

Kestane Dal Kanseri ile Büyük Mücadele
Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü Orman zararlılarıyla mücadele kapsamında yaptığı çalışmaları ile dikkat çekiyor. 
Simav Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında bulunan kestane ormanlarına zarar veren kestane dal kanseri ile mekanik ve biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. 
Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Simav Orman İşletme Müdürlüğündeki yaklaşık 1000 hektarlık kestane ormanlarına, kestane dal kanseri hastalığı önemli derecede zarar verirken, bitkinin geleceğini sıkıntıya sokan dal kanseri hastalığıyla mücadele çalışmaları etkin şekilde sürdürülüyor.
Orman varlığını ve devamlılığını tehdit eden en önemli tehlikeler böcekler, mantarlar ve diğer zararlılar.. Ülkemizdeki kestane ormanlarında geniş alanlarda zarar yapan en önemli hastalık ise Cryphonectria Parasitica adlı fungus tarafından oluşturulan kestane dal kanseri olarak biliniyor. 
Ağaç meyveleri nedeni ile yörede yaşayan insanlara önemli derecede ekonomik katkı sağlayan Kestane, özellikle Simav halkı için büyük önem taşıyor.
Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünce kestane ormanlarında Kestane Eylem Planı gereği 2013 yılından bu yana mekanik ve biyolojik mücadele yöntemleri ile bu hastalığa karşı mücadele çalışmaları sürdürülüyor.
2016 yılında 700 dekar alanda mekanik mücadele yöntemi ile (sanitasyon çalışmaları) hastalıklı dallar kesilerek sahadan uzaklaştırılarak, kesim yerlerine ardıç katranı ve göztaşı karışımı sürülerek hastalıkla mücadele çalışmaları gerçekleştirilmiştir. 
Bu çalışmalar yanında biyolojik mücadele yöntemi ile de hastalıklı ağaçlardan alınan örnekler (virulent) laboratuvar ortamında özel işlem uygulanarak elde edilen hipovirulentler (antivirüs);  örnek alınan ağaçlara enjekte edilerek hastalıklı ağaçlardaki kanserler tedavi edilmektedir. 
Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü kestane ağaçlarının kurtarılması için büyük mücadele verdiği çalışmalarına hız kesmeden devam ederken aynı zamanda doğal dengenin oluşmasına da katkıda bulunuluyor.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.