Kanser hücreleri üzerindeki etkilerini araştıracaklar

Sağlık Yayın: 10 Temmuz 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 10.07.2019 17:16:43
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
2050 okunma
Google News

TÜBİTAK TARAFINDAN SAĞLIK ÜNİVERSİTELİ ÖĞRETİM ÜYELERİNE DESTEK

TÜBİTAK, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinin iki farklı projesi için destek olacak.

KSBÜ- TÜBİTAK, “1002 Programı” kapsamında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Azmi Yerlikaya ve Dr. Öğr. Üyesi Emrah Tümer’in iki farklı projesi için destek olacak. Sağlık Üniversitesi öğretim üyeleri kanser tedavisi için yerli ve yeni ilaç adayı bor içeren sodyum butirat türevlerini sentezleyerek kanser hücreleri üzerindeki etkilerini araştıracaklar. İkinci proje olarak ise prostat kanseri hücrelerinde ilaç direnç mekanizmalarını inceleyecekler.

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Azmi Yerlikaya şunları söyledi: “Yeni bor katkılı bileşiklerin sentezlenerek farklı kanser hücrelerinde etkilerinin araştırılacak olması dünya bor rezervlerinin 73’üne sahip olan ülkemiz için önemli. Bu tarz çalışmaların bor elementi konusunda farkındalığın artması için katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Diğer projemizde ise kanserde kemoterapi esnasında geliştirilen ilaç direnç mekanizmalarını araştırmayı hedefliyoruz. Kanser tedavisinde karşılaşılan en önemli problemlerden biri hastaların ilk etapta kemoterapiye yanıt verirken ilerleyen dönemlerde ilaçlara karşı direncin gelişmesidir. Bu nedenle tedavinin sonlandırılması veya farklı yöntemler ile tedaviye devam edilmesi gerekmektedir. Bu projemizle kanser ilaçlarından bortezomib dirençli prostat kanseri hücrelerinde ilaç direncine yol açan sebepleri araştırmak istiyoruz. Bizlere bu çalışmalar için destek olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Vural Kavuncu’ya teşekkür ederiz.”

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.