“Kalemden Kalbe”

“Kalemden Kalbe”

Kültür Yayın: 24 Aralık 2014 - Çarşamba - Güncelleme: 24.12.2014 14:58:21
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
3990 okunma
Google News

Vali  Şerif Yılmaz, İlimiz Şairlerinden Şaban Şükrü Sarı tarafından “Kütahya Ağzı’” ile kaleme alınan ve Valiliğimiz tarafından basımı yaptırılan “Kalemden Kalbe” adlı Şiir Kitabının Kütahya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen teslim törenine Katıldı.

       Kütahya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen “Kalemden Kalbe” adlı şiir kitabının teslim töreninde, konuşma yapan Vali Yılmaz şu ifadeleri kullandı:” Çok değerli Belediye Başkanımız, değerli sanatçılarımız, değerli basın mensupları, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugün hayırlı bir işin sonucunun mutluluğunu paylaşmak için bir aradayız. Öncelikle katılan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum.

     Kütahya denilince kültür ve sanat şehri, kadim şehir diyoruz.  Anadolu’ya Türklerin yerleşmesinden bugüne kadar geçen süre içerisinde kendi kimliğimizi yaşadığımız ve yaşattığımız ender illerden bir tanesidir. Bu nasıl olacak; bu dışarıda olmuyor, bu yaşanan kültürle, geleneklerle ve göreneklerle bugüne kadar devam eden o tarihi mirasın devamıyla ortaya çıkıyor. O açıdan Kütahya denildiğinde sanat ve kültür akla geliyor.

     Bizim geleneksel sanatlarımızın tamamını aşağı yukarı Kütahya’da görme imkanımız var. Yaşayan kültür mirasının büyük bir kısmı hala Kütahya’da ayakta. Bu değişik vesilelerle değişik zamanlarda yaptığımız gerek İl içi gerekse, İl dışı programlarda bizim bu kültürümüzün ne kadar derin olduğunu dışarıdan gören dostlar çok daha rahatlıkla görebiliyorlar. Biz içinde yaşadığımız için pek fark etmiyoruz. Hani derler ya; “ Ol Mahiler Ki Derya İçredir.”  deryanın farkına varmazlar. Biz bu olayın farkında değiliz, ama dışarıdan bakıldığı zaman Kütahya’da ki o kadim, derin kültürün izlerini çok rahatlıkla görebiliriz. Bunu yaşatanlar sizlersiniz, bunu yaşatanlar sanatçılarımız. Belki biz kadir, kıymetini sağken fazla bilemiyoruz, ama inanın ki bugün Kütahya kültürüyle ilgili bir şey konuşuluyorsa bugün aramızdan ayrılanlar olmuş olabilir, ama bugün aramızda olanlar da olmak üzere bütün gönül dostlarının, gönül insanlarının eseridir.

     Biraz önce konuşmalarda hep resimden bahsedildi, Ney’den bahsetmek,  Mevlevilikten bahsetmek lazım. Ebrusundan, çinisinden velhasıl geleneksel tüm sanat dallarının her birini görmek lazım. Belki bunların içinde en zor olanlardan bir tanesi de şiirdir. Çünkü konuşurken bile bir kelimeyi, bir meramımızı ifade edebilmek için ne kadar uzun cümleler kuruyoruz. Hele hele okumanın giderek azaldığı ülkemizde bunu ifade etmek daha da zor. Bunu çok veciz, çok kısa cümlelerle anlatmak kadar zor bir şey yoktur diye düşünüyorum. O nedenle şiir en zor olanlardan bir tanesi, ama bu kalıcı kültürün devamı içinde bunların yaşatılması gerekiyor.

     Kent Konseyi Kültür ve Sanat Merkezi Başkanımız Sebahat Sarıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri , ziyarete geldiklerinde Şaban Şükrü Sarı’nın Kütahya ağzıyla yazılan, Kütahya gelenek ve göreneklerini aktaran ve bunu şiirleştiren bir kitabı olduğunu ve kendisinin de bastıramadığını ifade ettiler. Şairimiz Şaban Şükrü Sarı o tarihlerde biraz rahatsız, hastane de yattığını belirtiler. Bizler eğer Kütahya’nın bu kültürünün bir devamı olacaksa, bu kültüre bir hizmetse biz bunun yanında var olduğumuzu ifade ettik. Niye dedik bugün Kütahya’mızda kamuya ait bu kültürel mirasın büyük bir kısmı ayağa kaldırıldı, hala devam ediyor. Bir kısım kültürel mirasın eski işlevini kazanması yönünde yapılan çalışmalar özellikle son 10 yılda Hükümetimizin, Devletimizin ayırdığı kaynaklarla bu ecdadın yapmış olduğu eserleri ayağa kaldırdık. Bugün bu sivil mimari örneklerinin, bu tescilli binalarımızın büyük bir kısmı maalesef enkaza dönüşmek üzere. Bunların tekrar hayata kazandırılması, tekrar kurtarılması ile ilgili çalışmaları Belediyemiz, Valiliğimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızla beraber bir takım çalışmalara, işlemlere girdik. İnşallah bu çalışmalardan da iyi sonuç alarak, bu bizim geleneksel o kültürümüzün kültürel simgelerimizin tekrar hayata kazandırılması yönünde bu çalışmaları tamamlarız.

     Burada kamuoyundan ve vatandaşlarımızdan bir talebimiz var, bu konuda bize de destek olsunlar, bu manevi sorumluluğu herkesin üstlenmesi gerekiyor. Sadece belli kurumların üstüne bırakmakla bu tarihi dokuyu kurtarmamız mümkün değil, hem sahiplenilmesi gerekiyor, hem destek olunması gerekiyor. İnşallah bunu da hep beraber tüm Kütahyalılarla beraber başaracağımıza ben inanıyorum. İşte bu fiziki mekanların içini dolduracak olan bu manevi kitaplardır, bu manevi ruhtur. Bu ruhu bu kültürü biz yaşattığımız sürece de bizim gelecekle ilgili gelecek nesillerle ilgili hiçbir şüphemiz ve kaygımız olmaz. Ama bunlardan uzaklaştığımız sürece bugün zaman zaman basınımızda çıkıyor, bonzai’den bahsediliyor, bakıyorsunuz kocası karısını, karısı kocasını  öldürüyor, bunlar bizim manevi iklimimizde olmayan bizim kültürümüzde olmayan, olmaması gereken davranış biçimleridir. Ama maalesef biz belli şeylerden uzaklaştıktan sonra bu boşlukta kimin ne yapacağı belli olmaz hale geldi. Buna Devlet olarak, güvenlik güçleri olarak bir takım tedbirler alabilirsiniz, ama esas olan o ruhu, o kültürü insanlarımızın kalbine yerleştirmektir. İşte bu kalbe yerleştirme işi de bu sanatçıların kamuoyu önünde olan büyüklerimizin bu yönde yaptıkları çalışmalarla bunun biran önce temizlenmesi gerekiyor. Zaman zaman bu hadiseler meydana geldiğinde insanların uykusu kaçıyor, gencecik çocuklarımızın hiç akıl ermez şekilde bu ortama nasıl sürüklendiğini fark edemiyorsunuz. Bu kamuoyuyla çok fazla paylaşılmıyor ama bu boşlukta kalan çocuklarımızın bizim kendi kültürümüzle birleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve buluşturulması gerekiyor. Bunu da hep beraber yapmamız gerekiyor bu sanatla, sporla olur, bu değişik etkinliklerle olur ama bunu hep beraber başarmamız gerekiyor. İşte bu kitabımız, Kütahya ağzıyla Kütahya güvecinin nasıl yapıldığını bulabileceğiniz bir şiir kitabıdır. Herhalde başka bir örneği yoktur diye düşünüyorum.

     O nedenle Kütahya’da yaşayan ve yaşamış olan kültürümüzün bir tapu senedi gibi bir şey oldu, inşallah hayırlı olur. Bundan sonrada çalışacak olan dostlarımıza da bu bizim kendi kültürümüzü kendi gelenek göreneklerimizi gelecek kuşaklara aktarma noktasında hem Valilik, hem Belediyemiz olarak bizlerin yanınızda olduğunu tekrar ben ifade ediyorum.

     Ayrıca, bu bulunduğumuz alan Belediyemiz tarafından sanatçılarımıza tahsis edilen bir yer, ben Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Kültür ve Sanat Merkezi olarak burada böyle bir alanın tahsis edilmesi, çalışma yapmak isteyen sanatçılarımıza verilen destektir. Hem Belediyemiz, hem Valilik olarak biz elimizde bulunan imkanlar nispetinde ve hatta atıl kalan bir takım araçlar cihazlar kullanmak suretiyle burayı kullanılır hale getirdik. Buraya ekstra bir masrafta olmadı onu da belirtmek isterim.

     Demek ki bizim eksiğimiz şu; birbirimizden haberimiz yok, birbirimizin eksiği fazlası nedir onu bilmiyoruz, bu birliktelik bu ortam oluştuğu sürece bunların giderileceği, sorunların çözüleceğini ben tekrar ifade ediyorum. Şairimize bu şiirlerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Allah sağlıklı uzun ömürler versin diyorum, nice eserleri inşallah öğretmeye devam eder, ben tüm katılımcılarımıza da teşekkür ediyorum. Şiir Kitabımızın da hayırlı olmasını diliyorum." dedi. 

     Protokol konuşmalarının ardından İlimiz Şairlerinden Şaban Şükrü Sarı tarafından kaleme alınan ve Vali tarafından basımı yaptırılan “Kalemden Kalbe” adlı şiir kitabı Vali  Şerif Yılmaz tarafından Şaban Şükrü Sarı’ya teslim edildi. 

      Vali  Şerif Yılmaz, Kütahya Kent Konseyi Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen Şiir Kitabı teslim töreni öncesi Kültür ve Sanat Merkezi sanatçıları tarafından yapılan ve sergilenen çalışmaları inceleyerek, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgiler aldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.