Hayme Ana Türbesinin Etrafı Kadın Şefin Eli Ile Yeşillendiriliyor

Gündem Yayın: 01 Nisan 2018 - Pazar - Güncelleme: 01.04.2018 11:00:53
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
3453 okunma
Google News

Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi’nin büyükannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi Hayme Ana Türbesinin etrafı kadın işletme şefi tarafından yeşillendiriyor.

Domanic Orman İşletme Müdürlüğü Gürgenyayla İşletmesine şef olarak 7 yıl önce atanan Başak Öğütgen, Hayme Ana’nın türbesi etrafında ağaçlandırma çalışması yapıyor.

Gürgenyayla İşletme Şefi Başak Öğütgen, yaptığı açıklamada, Hayme Ana türbesi çevresine bugüne kadar bin 500 fidan dikildiğini söyledi.

Şuanda da Hayme Ana’ya giden yolun yeşillendirildiğini aktaran Öğütken “Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası nedeniyle İlçemize bağlı Çarşamba köyü Hayme Ana Türbesi yolu üzerine ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz. Hayme Anamınız etrafını karaçam, sedir, akasya, huş, çınar ağaçlarını sıralı bir şekilde dikerek güzelleştiriyoruz. Bir kadın olarak, Türk tarihinde adına türbe yaptırılan ilk kadın olan Hayma Ana’ya bu hizmeti gururla yapıyorum” dedi.

Öğütken, Hayme Ana Türbesi etrafını ve yolunu yeşillendirmeye devam edeceklerini de aktardı.

Hayme Ana

Kocası Gündüz Alp’in Fırat Nehri’ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu’nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt’e yerleşti. Domaniç Yaylası’nı yazlık, Söğüt’ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi’yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.

Ertuğrul Gazi, “devlet ana” diye de anılan annesi “Hayme Ana”yı, öldüğünde Çarşamba’da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892’de büyük ninesi Hayme Ana’nın kabrinin üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı.

http://domanicgazetesi.com

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.