HATİCE BALİ KİMDİR ?

Yaşam Yayın: 21 Mart 2018 - Çarşamba - Güncelleme: 21.03.2018 19:51:46
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
3946 okunma
Google News


1975 Tavşanlı doğumluyum. Tavşanlı Kız İmam Hatip lisesinin ilk mezunlarındanım. Harran üniversitesinde İşletme 2.sınıfta başörtü yasağı geldi ve okuldan atıldım. okuldan atılınca ilk iş tecrübem de olan İstanbul' da bir tekstil firmasının muhasebe departmanında işe başladım. Daha sonra kısa süre tavşanlı' da çalıştım. İnegöl de bir mobilya firmasında 10 yıl satınalma müdürlüğünü yaptım. Başörtü yasağı kalkınca okulu bitirdim. Tavşanlı ya döndük ve Kosgeb girişimcilik paketiyle eşimle birlikte mobilya atölyesi açtık. Bu arada mali müşavirlik için stajı tamamladım ve 2017 Mart ayında Mali Müşavirlik ruhsatını aldım.
2-Muhasebe nedir ve Mali Müşavirler tam olarak ne iş yapar?
Muhasebe Arapça kökenli bir kelime, hesap görme ,hesaplaşma demek. İşletmelerin mali işlemlerini kaydeden, sınıflandıran, özetleyen, ve raporlayan bir bilimdir. Mali Müşavirler ise İşletmelerin devlete karşı yüzünü temsil ederler ve işletmelerin devlete karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirirler.
3-Muhasebe Mesleğiyle ilgili sorunlar nedir sizce?
Bu soruyu kime sorsanız saatlerce anlatır. Ben  maddeler halinde kısaca anlatmaya çalışayım. Tabi en öne çıkanları.
3.1.İTİBAR sorunu var mesleğin. TÜİK 'in yaptığı bir araştırmada en çok tercih edilen meslek sıralamasında 34. sırada yer alıyor. Üniversiteyle birlikte 8 yıl gibi
bir sürede elde ettiğiniz bir ünvan Mali MÜŞAVİRLİK. Ancak işletme sahipleri
evrak katibi olarak görüyor sizi. Bu işletme sahibinin eksikliği. Her ay ödeme yaptığı, bu işin eğitimini almış muhasebecisine hiç bir işini danışmaması, onun bilgi ve tecrübesinden yararlanmaması. Burada Meslek Mensubu arkadaşların
da eksiği çok tabiki. Mali Müşavirliğini Yaptığı işletmenin kapısını açmamış arkadaşlarımız var.
3.2-HAKSIZ REKABET ikinci büyük sorun. Bu sorunun var olması itibar sorununu doğuran sebeplerden birisi. Atıyorum Taban fiyatı 500 TL ye tutulması gereken defteri 85 TL tutan Meslek Mensubu arkadaşlarımız var. Bu Mesleğe olan saygınlığın azalmasındaki en büyük sebeplerden birisi.
3.3-TAHSİLAT sorunu var mesleğin.  Bunun çözümü için yapılan çalışmalar var tabi. 
Mesleğin icra edilmesi aşamasında bir sürü problem var ancak bunun konuşulması gereken yer burası değil.
4-MESLEĞİNİZLE İLGİLİ HEDEFLERİNİZ VAR MI?
Tabi olmaz mı. Hedefleriniz ve hayalleriniz olmazsa yaşamıyorsunuz demektir.
Ben bu mesleğe Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak 2018 Ocak ayında Kütahya Merkeze ofisimi açarak başladım. Birinci hedefim, Benimle çalışan işletmelerin aynı zamanda danışmanlığını da yapmak istiyorum. Yaklaşık 15 yıl piyasada ön muhasebe işini bilfiil yaptım. Tutulan ön muhasebede bir sürü yanlışlığa şahit oldum. İşletmelerin muhasebe sistemlerinin olmayışı ve her değişen elemanla yeni bir şeyler yapılmaya çalışılması en büyük sorun. Bir diğer sorun İşletme sahiplerinin işletmedeki mobilyaya önem verdiği kadar ayakta kalması için en gerekli olan muhasebe için bir yazılımı bile çok görmesi. Mesleğimi icra ederken ikinci hedefim , çalıştığım işletmeleri iyi bir muhasebe sistemine kavuşturmak.  Bunu istemem hem kendi işimi kolaylaştıracak hem de işletmenin önünü görmesi daha kolay olacak. İşletmedeki eleman değişikliği büyük bir sorun olmaktan da çıkmış olacak. Bir hedefim de edindiğim bu tecrübemi eğitim olarak bu işi yapmak isteyenlere aktarabilmek.
5- Mesleğinizi yeni nesile tavsiye edermisiniz?
Kesinlikle tavsiye ediyorum. Biraz meşakkatli fakat çok güzel bir mesleğimiz var.
Tabi severek yaptıkları takdirde. Sevmeden yapılan bir iş (bu tüm meslekler için geçerli) kişiye yüktür.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.