HARMANLAR BU YIL GEÇ KALDIRILDI (Özel Haber)

HARMANLAR BU YIL GEÇ KALDIRILDI

Yaşam Yayın: 02 Eylül 2014 - Salı - Güncelleme: 02.09.2014 06:46:26
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
3216 okunma
Google News

HARMANLAR  BU YIL  GEÇ KALDIRILDI

Tuna İŞLEYEN /   DHA

Kütahya’da sonbaharda ektikleri ekinlerin ermesi ile birlikte çiftçiler kolları sıvayarak hasata başladılar.

Yaz ayında fazla yağış olması ekinlerin geç hasat edilmesine sebep oldu.

Günümüzde hasat biçerdöverlerle yapılsa da bazı kesimlerde hala eski usul tarım aletleriyle yapılmaya devam ediyor.

Domaniç ilçesi Ortaca Köyü Çiftçilerinden Sinan Yavuz;

  “Bu sene hasat geç kaldı. Nedeni şu, yağmur çok aldı bu bölge o yüzden geç oldu. Yaklaşık 7’nci aylarda girerken buğday biçimine bu sene 8’nci ayda falan girdik. Bu da geç kalmasına neden oldu. Tene yok gibi ama bu sene saman yönünden falan iyiydi bu sene, güzeldi. Ters yel olmadıktan sonra poyraz çıktı mı sürülüyor. Yaklaşık öğleden sonra falan çıkıyor poyrazda gece sabaha kadar sürdüğümüz oluyor. Biraz makinenin yiyici değişiyor ama gece sapa yumuşuyor. Mazot maliyeti biraz daha fazlalaşıyor ama elden gelen bir şey yok. Yağmura yakalanmamak için falan gece mece sürüyoruz. Eski usul,  çağ atlayamadık. İşte saban zamanı gibi bir şey bizim yaptığımız. Aşağılarda biçerdöver var ama bizim arazi sarp olduğu için biz kosa ile biçiyoruz. Kosa ile biçtiğinde de toplaması oluyor arkadan, bağlaması oluyor, tırmık işi oluyor. İşte biçiyorsun, dağıtıyorsun birde topluyorsun. Römorkla burada yığın yapıyoruz. Bazen römorktan geçiriyoruz işte sürüyoruz bu şekilde oluyor”

Çiftçilerden Halil İbrahim Küçük ise “ Bu yıl bahar ve yaz yağmurlarının fazla uzun sürmesi nedeniyle harman kaldırma işlemi geç kaldı. Daha da Eylül ayı ortalarına kadar devam eder harmanı kaldırmamız “ dedi.

Eski gelenekleri sürdüren köylerde, çiftçiler biçtikleri ekinleri önce köyün harman yerine topluyorlar.

Daha sonra ise köy dayanışması başlıyor, komşular ve akrabalar toplanarak patoz atma sırası geleninkini el birliği ile harmanlıyorlar. Havaların sıcak olması nedeniyle gece geç saatlere kadar hem çalışıyor hem de yaktıkları ateşte yemek ve çay yapıyorlar.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.