Gediz'de altın madeni için alınan ÇED raporuyla ilgili açıklama

Gündem Yayın: 10 Haziran 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 10.06.2019 23:07:27
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1648 okunma
Google News
BASIN AÇIKLAMASI
"Kütahya ili, Gediz ilçesi Murat Dağı bölgesinde altın madeni için alınan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı üzerine, kurumlar ve ilgili mercilerle yapılan görüşme ve bilgi alma dönemine müteakip kamuoyunun bilgilendirilmesi hususunda açıklamamızdır.
Anadolu Export Maden Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından İR.85899 nolu ruhsat ile ÇED raporu alındığını resmi olarak duyumumuzdan sonra 2017 yılından itibaren takibini ve itirazını yaptığımız bu konu; idari ve hukuki anlamda yeni bir boyut kazanmıştır. 
Öncelikle şunu belirtelim ki; idari takibimizin yanında yasal süresi içinde yargı yoluna gidilerek 07.06.2019 tarihinde Gediz Belediyesi, konuyu beraberce takip ettiğimiz Uşak Belediyesi ve Karaağaç Köyü olarak ayrı ayrı yürütmeyi durdurma ve ÇED iptal davası açılmış bulunmaktadır.
Murat Dağında açılması düşünülen bu tesisin araştırma safhasında ana başlıklar itibariyle bölgedeki su kaynakları, Kış Turizmi açısından önem arz eden Murat Dağı Termal Kayak Merkezi, sahadaki madencilik faaliyeti sırasında yapılacak patlatmalar nedeniyle termal kaynakların kaybolması, deprem bölgesinde bulunmamız sebebiyle zaman içerisinde oluşacak çatlaklardan sızmaların olabileceği, bu bölgenin göçer ve Yörüklerin konaklama ve mera alanları içinde olduğu, doğada nadir bulunan kuşların bu bölgede yaşadığı, yine bu bölgenin endemik bitkilerin varlığının son bulabileceği, vb hususlardaki kaygı ve görüşlerimizi önceki yıllarda hazırladığımız raporlarımızda ayrıntılı olarak bildirmiş bulunmaktayız.
Bütün bunlarla birlikte fizibilite raporu incelediğinde;  maden sahası ve kurulacak tesisin, Murat Dağı turizm alanı dışında olduğu, 9 yıl sürecek olan üretimin tamamlanmasından sonra sahanın terkedilme safhasında tekrar ağaçlandırılacağı, bununla birlikte Dünya’da ve Türkiye’de uygulanan altın çıkarma tekniği ve standartlarıyla üretimin yapılacağı, siyanürün de bazı sosyal medya hesaplarında ifade edildiği gibi derelere ve Gediz Nehrine salınacağı gibi bir durumun olmadığı, aksine,  yapılacak tesisteki havuzlarda muhafaza edilerek  devir-daimle aynı suyun kullanılacağı, suyun sahaya salınmayacağı, doğaya ve çevreye zararını önleyecek her türlü tedbirlerin alınacağı anlaşılmaktadır.
Ülkemizde her yeniliğe karşı çıkan, çevre ve doğa dostuyuz maskesiyle her şeye karşı olan anlayışı ve bu kesim tarafından oluşturulmaya çalışılan menfi algıyı ve siyasi ranta dönüştürülme çabalarını masum görmemiz de mümkün değildir. 
Yaptıkları beyanatlardaki ikiyüzlülüğü ve tutarsızlığı ifade etmeden de geçemeyeceğiz.
Özünde samimi hissiyatıyla doğa ve çevre dostu olanları tenzih etmekle birlikte, sözde çevre ve doğa dostu görünenler, siyanür karşıtı sahte ve yanıltıcı söylemleri olanlar; Murat Dağındaki altın madeni işletmesinin durdurulmasını talep ederlerken; geçtiğimiz haftalarda Kütahya ilimizde bulunan Eti Gümüş Fabrikası’nın açık ocak işletmesi olduğunu ve burada da 30 yıldır aynı şekilde gümüşün siyanür kullanılarak elde edildiğini bile bile bu tesisin çalışması gerektiği doğrultusunda siyasi nutuk attıkları herkes tarafından bilinmektedir. 
Şimdi bunlara soruyoruz, hangisinde samimisiniz?
 Artık çeşit çeşit maskelerini atıp, bu milletin karşısına gerçek yüzleri ve fikirleriyle çıkmalarını tavsiye ediyoruz. İşlerine geldiği gibi konuşan, çelişkili ve tutarsız tavırların memleketimize yapıcı katkısının olmayacağını hatırlatmak isteriz.
Yıllardan beri yeraltı zenginliklerimizi kullanamadığımızın eleştirildiği ortamda, ülkemizde ki yeraltı zenginliklerinin ekonomimize katkı sağlamasını tabi ki arzularız ve destekleriz. Doğal olarak bütün bu girişimler kanun ve yönetmeliklerle hukuki zeminde yürüyecektir ve yürümektedir. 
Ancak, Murat Dağı özelinde çok önemsediğimiz bu nadide bölgemizin korunması hususundaki son 2-3 yıldır süren girişimlerimiz bugün itibariyle başlatmış olduğumuz yargı süreci ile devam edecektir. Aynı şekilde idari alanda da denetime ilişkin takibimizin hassasiyetle devam edeceği,
Kamuoyuna ve hemşerilerimize saygıyla duyurulur."
 
              Ahmet TAN             Muharrem AKÇADURAK        Av Mesut YÖRÜK
AK Parti Kütahya Milletvekili  Gediz Belediye Başkanı AK Parti Gediz İlçe Başkanı
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.