Epilepsi ’nin Farkına Var

Sağlık Yayın: 15 Şubat 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 15.02.2021 11:45:17
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1771 okunma
Google News
    Epilepsi ’nin Farkına Var
 
PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mahmut IŞIK, epilepsinin tüm dünyada ve ülkemizde sık görülen nörolojik bir hastalık olduğunu belirterek, epilepsi hakkında bilmemiz gerekenler konusunda önerilerde bulundu.
 PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mahmut IŞIK , “Epilepsi tüm dünyada ve ülkemizde sık görülen bir nörolojik hastalıktır. Halk arasında Sara Hastalığı veya nöbet geçirme olarak bilinmektedir. Nöbetler her hastada farklı olabilmektedir. En sık rastlanan epilepsi nöbet tipi kollarda ve bacaklarda kasılma gibi istemsiz hareketler, şuur kaybı, ağızdan köpük gelmesi ve idrar kaçırma ile ortaya çıkan nöbetlerdir. Ancak tekrarlayıcı olarak gözlerde dalma, vücudun bir bölgesinde sıçrama ve garip hareketler şeklinde de olabilmektedir. Tam şuur kaybının olmadığı nöbetler de görülebilmektedir. Epilepsi nöbetlerinin sıklığı ve şiddeti her hastada farklı olabilmektedir” diyerek ekledi.
 
Epilepsi en fazla erken çocukluk döneminde ve 60 yaş sonrasında görülmektedir. Ancak hayatın her döneminde başlayabilmektedir. Hastaların büyük bir kısmında hastalığa neden olabilecek herhangi bir neden bulunamamakla birlikte, Beyin damar hastalığı, Beyin tümörü, Enfeksiyon ve Metabolik hastalıklar gibi birçok nedene bağlı olarak hastalık başlayabilmektedir. Bu nedenle bayılma, şuur kaybı ve kasılma benzeri şikayeti olan kişilerin mutlaka Nöroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkiklerinin yapılması gerekmektedir.
 
Epilepsi Hastalığının tanı aşamasında,önemli noktalara değinen Nöroloji Uzmanı Dr.Mahmut IŞIK, “öncelikli olarak EEG ve MR ( EMAR )tetkikleri yapılmalıdır.” dedi. Epilepsi tedavisinde , Nöroloji uzmanları tarafından antiepileptik ilaçlarla yapılması büyük önem taşımaktadır , epilepsi tedavi edilmediğinde, nöbetler beyinde kalıcı hasarlara, hatta ölüme neden olabilmektedir, bu nedenle mutlaka düzenli olarak takip ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
 
Nöroloji Uzmanı Dr.Mahmut IŞIK
Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.