Ekmeği Kestim(!)

Sağlık Yayın: 23 Ekim 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 23.10.2019 11:06:53
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2784 okunma
Google News
Ekmeği Kestim(!)
 
PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Diyetisyeni Merve Nur Uyar, ekmek tüketiminin kilo vermede önemli bir rolü olduğunu, sadece nasıl ve ne şekilde tüketeceğimizi bilmemiz gerektiği konusunda önerilerde bulundu.
 
'Ekmeği kestim!' , bu cümleyi bir yerlerden hatırlıyor musunuz?
Halkımızın diyet ve zayıflama deyince aklına ilk gelen, ekmeği kesmek oluyor,
” Ekmeği” kesmeyin!”
Diyetisyen Uyar,sağlıklı bir bireyin günlük olarak 55-60 karbonhidrat, 12-15 protein, yaklaşık 30 yağ ihtiyacı vardır. Ekmek, karbonhidrat grubuna girer. Yani vücudumuzun ekmeğe de ihtiyacı vardır. Zayıflamak isteyen bir bireyin tercih etmesi gereken ekmeğin bol lif içerikli ve glisemik indeksi düşük un ile yapılmış ekmek olması gerektiğini söyledi. Ör: tam buğday ekmeği (bireysel farklılık gösterir.)
 
 
Kısıtlayıcı Diyetten uzak dur!
 
Şok diyetler,ekmeği ayarsızca kesmek, öğün atlamak uzun vadede gerçekçi değildir ve tekrar yemeye başladığımızda büyük olasılıkla kilo almamıza yol açarlar. Enerji alımını radikal bir şekilde azalttığınızda vücuttaki hücreler 'açlık modu'na girer ve mümkün olduğu kadar enerji toplamaya çalışır. Daha sonra tekrar normal beslenmeye başladığınızda metabolizmanız kontrolden çıkarak aldığınız kalorileri hayatı pahasına depolamaya çalışır . Zavallı vücudunuz açlıktan öldüğünü zannederek bir gram yağdan bile vazgeçmez.
 
Diyet Yapmayın Alışkanlıklarınızı Değiştirin!
 
Örneğin, diyetten önce kahvaltı alışkanlığınız yoktu, edinin ve diyet bittikten sonra alışkanlığınızı sürdürün. Kahvaltı sizin için yalnızca 2-3 aylık, yani zayıflayana kadar yapılan sonra bırakılan bir diyet malzemesi olmasın.
Diyetiniz normalde evde asla pişmeyen ve kültürünüze uzak besinler ile düzenlenemez, size yakın ve mutfağınıza uygun yemekler ile diyet yapın.Beslenme ve diyet uzmanınız buna göre programınızı ayarlayacaktır . Örneğin Türk mutfağında lahmacun diye bir gerçek var kebap var, bunları hayatım boyunca bir daha asla yemeyeceğim diyemezsiniz.Ya da hayatım boyunca kahvaltıda avokado ezmesi yiyeceğim diyemezsiniz. Bu yüzden diyet için; mutlaka uzman görüşü alınması gerektiğini belirten Diyetisyen Merve Nur Uyar,sağlıklı beslenmeye başlamak için ekmeği kesmek ya da şok diyet uygulamak yerine hayatınızda yapabileceğiniz bir kaç değişiklik için ipuçları verdi.
 
 
 
 
 
                                                                    
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.