DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ HEYETİ KÜTAHYA’DA

Sağlık Yayın: 11 Mart 2017 - Cumartesi - Güncelleme: 11.03.2017 17:37:43
Editör -
Okuma Süresi: 13 dk.
6163 okunma
Google News

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ HEYETİ KÜTAHYA’DA
Vali Ahmet Hamdi Nayir, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Sağlıklı Birimler Toplantısına katılmak üzere Kütahya’ya gelen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu ile TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu’yu makamında kabul etti. 

Vali Nayir’in makamında gerçekleşen nezaket ziyaretinde DSÖ Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, DSÖ Program Sorumlusu Gül Menet, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Aksakal, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz ile Sağlık Bakanlığı’nda görevli Uzman Yardımcısı Banu Nesibe Demir hazır bulundu. 

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR: PİLOT İL SEÇİLMEK BİZİM İÇİN ONUR

Nezaketlerinden dolayı DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu ile beraberindeki heyete teşekkür eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya’nın pilot il olarak seçilmesinin bir onur olduğunu söyledi. Vali Nayir, “Dünya Sağlık Örgütü’nü yakından takip ediyoruz. Hükümetimizle, Sağlık Bakanlığımızla olan faydalı ilişkileri bizlerinde dikkatini çekecek ölçüde. Dünya küçüldükçe sağlık problemleri de herkesi ilgilendirir hale gelmeye başladı. Dolayısıyla böyle uluslararası organizasyonların sağlıkta söz sahibi olmasını, Dünya’nın sağlığı ve geleceği açısından önemli yer tuttuğunu biliyoruz. İlimizin böyle bir projede pilot uygulama yeri seçilmesi bizim hem onurumuz hem de sorumluluğumuz. Buradaki yapılacak çalışmalar birçok çalışmaya öncü olacağı için proje içerisinde faydalı şekilde yer alıp, geleceğe güzel bir örnek bırakma sorumluluğumuza da bir fırsat verilmiş olacak. Sizlerin çalışmaları da bizim için bu açıdan büyük önem taşıyor” dedi.

MİLLETVEKİLİ VURAL KAVUNCU: KÜTAHYA OLARAK İDDİALIYIZ

Kütahya’nın termal farkıyla önemli bir il olduğunu ifade eden Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, “Rehabilitasyon ve yaşlı bakımları konusunda iddialıyız” dedi. Yaşlılara yönelik bakım hizmetlerinde işbirliği yapılabileceğine dikkat çeken Vural Kavuncu, “Kütahya zemininde yapılabilecek olan projeleri ve yerel kalkınma modelleri itibariyle pilot il olabilecek konumdaki bazı farklarını ortaya koymak hem de ilimizin bir yandan da kültürel, tarihi zenginliğiyle birlikte misafirlerimizin inşallah güzel bir hafta sonu geçirmesini diliyoruz. Kütahya termal sıcak sularıyla çok zengin bir il olan ilimiz. Burada özellikle rehabilitasyon ve yaşlı bakımları konusunda iddialıyız. Hastaneler, yeni sağlık tesisleri ve yaşlı bakım tesisleriyle ilgili projeler devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaşlanan dünyada yaşlılara yönelik hayat kalitesini iyileştirme, sağlıklı yaşam alanlarında da kuramları var. Bu alanda da bir işbirliği olabileceği kanaatindeyim” diye konuştu.

Kütahya’ya ilk kez geldiğini ifade eden Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu Vali Ahmet Hamdi Nayir’e kabullerinden dolayı teşekkür etti.

Vali Nayir’in makamından ayrılan Dünya Sağlık Örgütü heyeti, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu eşliğinde Kütahya’nın bazı tarihi ve kültürel mekanlarını gezdi, Tavşanlı Refakatçi Misafirhanesi’nin açılışına katıldı. Heyet, Kütahya ziyaretinin ilk gününde Fevzi Çakmak ilk ve ortaokulu, Macar Evi, Kütahya Kalesi (Hisar), DPÜ Rehabilitasyon Hastanesi, Kütahya Sevgi Evleri’ni ziyaret etti.

Kütahya Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Sağlıklı birimler Toplantısı ise Kütahya Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. 

Toplantıya, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Mustafa Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu ile Ahmet Tan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, 2,23,24. Dönem AK Parti Kütahya Milletvekili TBMM KİT Komisyonu Eski Başkanı Hasan Fehmi Kinay, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, DSÖ Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, DSÖ Program Sorumlusu Gül Menet, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Aksakal, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz ile Sağlık Bakanlığı’nda görevli Uzman Yardımcısı Banu Nesibe Demir, bazı daire müdürleri ile STK Temsilcileri katıldı.

“KÜTAHYA’DA 9 MERKEZİMİZ TERMAL BÖLGESİ” 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya’daki termal sağlık hizmetleri ve yatırımları hakkında konukları bilgilendirdi. Başkan Saraçoğlu, “Kütahya termal turizm ve sağlık konusunda önemli adımların atılması gerektiğini düşünerek sayın vekillerimizle beraber sağlık termal turizmi konusunda çalışmalar yapmaktayız. Kütahya’da 9 merkezimiz termal bölgesi. Termal suları şuan sadece hamam kültürü olarak kullanmaktayız fakat biz bunu fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda değerlendirmek istiyoruz. 36 ile 50 derece arasında değişen termal sularımız insan vücuduna en yakın sıcaklıkta ve içilebilir bir su. Bu manada daha önceden yapılan Kamu Hastaneleri Birliği’nin uhdesinde olan Fizik Tedavi Hastanesi bunun yanında üniversitemizde bulunan bir bölümü de 200 yataklı fizik tedavi rehabilitasyon merkezi olarak faaliyet göstermekte. 100 odalı, 100 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin yer tespiti yapıldı, imar çalışmaları tamamlandı. Hastanenin yapılacağı Yoncalı bölgesinde 18 uygulamasını hayata geçirerek yaklaşık 5 milyon m2 bir alanda imar düzenlemesi yaptık. Burada 20 bin, 30 bin, 40 bin m2 parseller oluşturarak Yoncalı’daki bu bölgeyi sağlık termal turizmi noktasında merkez yapma çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“İDDİALIYIZ, ÖNCÜ BİR İL OLMAK İSTİYORUZ”

Türkiye’de öncü illerden biri olmak istiyoruz diyen Vural Kavuncu toplantı hakkında bilgiler verdi. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, “Bu toplantının amacı sağlıklı kentler ve kalkınma modeli içerisinde sağlığın da yeri itibariyle kalkınma modellerinde çeşitli projelerin ortaya koyulması. Bununla ilişkili bizim de taleplerimiz doğrultusunda Kütahya da acaba pilot il olarak bu projeler ortaya koyulur bir örnek il modeline getirilebilir mi düşüncesi var. Onun için Kütahya’nın kalkınma dinamikleri itibariyle hemen bir görüşme istedik. Sağlıklı yaşam kültürü, kronik hastalık yönetimi onların öncelikleri bizim Bakanlığımızın da çok önemli projeleri var ama Kütahya için özel bir hadise var. 3. yaşlı bakımı, rehabilitasyonu konularında iddialıyız. Türkiye’de öncü illerden bir il olmak, sağlık turizminde yer almak istiyoruz. Bu heyecanı mülki idarecilerimiz, milletvekilleri, siyasetçilerimiz, belediye başkanlarımız ve STK ile üniversite birlikte taşıyor. Bununla ilişkili ümit ederim ki biz organizasyon projeleri itibariyle bazı projeleri geliştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, “Kütahya’daki imkanlar, karşılaşılan zorluklar, ilin güçlü ve zayıf yanları nelerdir, uygulamada nelerle karşılaşabiliriz bütün bunları bizzat tecrübe etmek amacıyla Kütahya’dayız. Ben bugün Kütahya insanının kalbe dokunuşunu gördüm” dedi.

“BM 2030 GÜNDEMİ HERKESİ KUCAKLAYACAK”

Dr. Pavel Ursu BM’ye üye 193 üye ülke tarafından kabul edilen 2030 gündemini katılımcılarla paylaştı. 17 hedefin toplumun tamamını kucaklayacağını söyledi. Ursu, “Burada sadece Dünya Sağlık Örgütü’nü temsilen değil Birleşmiş Milletler’i (BM) de temsilen Kütahya’dayız. BM tarafından 2015 Eylül ayı içerisinde paylaşılan ve önümüzdeki 15 yılı kapsayan ‘2030 Gündemi’ bakış açısını sizlerle paylaşmak istiyorum. 15 yıl için belirlenen sürdürülebilir kalkınma hedefleri 17 başlıktan oluşuyor. Bu hedeflerin ise 169 tane amacı var. Bu hedefler ekonomik kalkınmanın yanı sıra diğer önemli başlıkları da vurgulayan hedefler. Sadece ekonomik kalkınmaya odaklanarak toplumların refahını artıramayız. Bunun için yoksulluğu da azaltmalı, sosyal yönden toplumu desteklemeli, diğer sektörlerin, çevrenin de desteğini almamız gerekiyor ki ekonomik kalkınmayı, bunların sürdürülebilirliğini sağlayabilelim. Hedeflerden başlık başlık bahsedecek olursak, yoksulluğun, açlığın azaltılması, sağlığın iyileştirilmesi, kaliteli bir eğitimin sunulması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, temiz suya erişimin sağlanması, temiz enerjilerin üretilmesi, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi, sürdürülebilir şehirlerin oluşturulması, üretimin artırılması, çevreyle ilgili iyileştirmeler bizim temel hedeflerimiz arasında. Hem sağlık hem de refah iyileştirilmeli. Bunda ilerleme sağlayamazsak diğer konularda ilerleme sağlayamayız. Ekonomik kalkınmayla ilgili bir sonuca ulaşmak istiyorsak sağlık konusuna ya da refah konusuna bakmalıyız. Herhangi bir grubu ya da herhangi bir bireyi geride bırakmayan tüm toplumu kapsayan, herkesi kucaklayan hedefler bunlar” şeklinde konuştu.

“SAĞLIKTA BÜYÜK REFORMLAR YAPILDI”

Türkiye’nin son 12 yılda sağlıkta önemli reformlara imza attığına dikkat çeken Dr. Pavel Ursu, Türkiye’de sağlık alanında yaşanan gelişmeleri çok net şekilde görebiliriz. 2000’li yılların başında gördüğümüz sağlık sektörüyle 2003 yılından itibaren gelişmekte olan sağlık sektörü bambaşka bir hal aldı. Sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişmelere baktığımızda sağlık alanındaki erişimin her alanda arttığını görüyoruz. Bununla birlikte sunulan hizmetlerin kalitesinin arttığını, genel sağlık sigortasının uygulanmaya başlanmasıyla birlikte insanların mali açıdan da korunduğunu görebiliyorum. Bugün Kütahya’daki hizmetlerin en iyi şekilde sunulduğuna da şahit oldum. Hastaların hiçbir tereddüt yaşamadan hastanelere geldiğini, hastanelerin tam kapasiteyle hizmet verdiğini, yeni girişimlerde bulunulduğunu, hekimlerin hastaları kabul etmeye çok gönüllü olduğunu, hemşirelerin yine aynı bakış açısıyla yaklaştığını gözlerimle tecrübe etme fırsatı yakaladım” ifadelerini kullandı.

“EKSİKLERİMİZİ GÖRECEĞİMİZ, MOTİVASYONUMUZU ARTIRACAK BİR ÇALIŞMA OLABİLİR”

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir hali hazırda yürütülen çalışmalardan farklı bir çalışma olmadığını ancak 17 hedefin Kütahya’ya bir ivme kazandıracağını söyledi.  Vali Nayir, “Kamu kuruluşlarımızın hepsinin bir hedefi var, o hedef yolunda çalışma yapıyor. Böyle bir çalışma yeni başlayacağımız bir konu olmayacak. Ancak bu çalışma içerisinde sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından bakıldığında o fotoğrafın hangi parçası bir araya geliyor ki sonuçlar sağlıklı toplum, sağlıklı çevre, sağlıklı şehir oluşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün veya akademisyen arkadaşlarımızın bir katkısıyla fotoğrafın tamamını birleştirmede bir gayretimiz olacak diye düşünüyorum. Fotoğrafın tamamına baktığımızda bütün bu hedeflerin sonuçta sağlıklı toplum, sağlıklı çevre ve sağlıklı il oluşumundaki katkılarını bir araya getirdiğimizde belki motivasyonumuzu artırıcı, eksiklerimizi tamamlayıcı bir yönü olacağı için kıymetli buluyorum. Yoksa hiçbir şeye yeni başlamayacağız burada ama böyle bir yapı içerisinde bize gösterecekleri yeni yollarla, örneklerle daha iyisini yapma gayreti içerisinde olacağız. Yoksa Türkiye’de vermiş olduğunuz diğer örneklerde hiçbirini sıralama olarak ben düşünmüyorum. Belediyemizin bugüne kadar sağlıklı şehirlere üye olmaması da bir eksiklik olarak görülmemeli. O konuda yine yapması gereken çalışmaları yapıyor. Burada tavsiye edilecek olan şey orayı da görüp, ‘oraya da üye olalım mı, olmayalım mı?’ denilebilir. Biz kalkınma dediğimizde hemen ekonomik büyümeyi anlıyoruz. Halbuki kalkınmanın insan odaklı oluşunda eğitim, sağlık, tarım, çevre hatta insan hakları gibi çok daha farklı ögelerden oluştuğunu biliyoruz. Buradaki 17 hedef bütün bunların hepsini içine alan bir yapı. Eğer böyle bir çalışmada sağlıklı bir il oluşumunda eğitimin, tarımın veya belediyenin, özel idarenin altyapı hizmetlerinin yeri diye bakılırsa belki bize bir teşvik unsuru olarak, örnek oluşturma yönünden ivme kazandırabilir. İlimiz açısından uygun bir örnek olduğunu düşünüyorum. Böyle bir çalışmada kamu kurum ve kuruluşlarının da kendi imkanları ölçüsünde katkı verebileceklerini düşünüyorum. Kamu kurum ve kuruluşlarımız, merkezi ve yerel yönetim, üniversitemiz, Sivil Toplum Kuruluşları olarak böyle bir çalışma içerisinde yer almaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü heyeti Kütahya ziyaretlerinin ikinci gününde Kütahya İş Geliştirme Merkezi (KİŞGEM), Hekim Sinan tıbbi Bitkiler araştırma Merkezi, Germiyan Sokağı ile Çavdarhisar Aizonai Antik Kenti ziyaret edecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.