DUMLUPINAR ULUSLARARASI ÇİNİ ŞENLİĞİ BAŞLADI

Gündem Yayın: 11 Ekim 2017 - Çarşamba - Güncelleme: 11.10.2017 09:12:22
Editör -
Okuma Süresi: 12 dk.
2204 okunma
Google News

DUMLUPINAR ULUSLARARASI ÇİNİ ŞENLİĞİ BAŞLADI
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu, Kütahya Belediyesi, Zafer Kalkınma Ajansı ve Dumlupınar Üniversitesi Çini, Seramik Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen ‘Dumlupınar Uluslararası Çini Şenliği’ törenle başladı. 

Germiyan yerleşkesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulundaki açılış programına Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, ZEKA Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Faruk Ebeoğlugil, çini sanatçıları, akademisyenler, bazı daire müdürleri ile öğrenciler katıldı.

“ÇİNİ SADECE SANAT DEĞİL TİCARİ ÖNEME DE SAHİP”

Şenliğin açılış konuşmasını DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören yaptı. Ulusal ve uluslararası birçok çini ve seramik sanatçısının katılacağı şenliğin 5 gün devam edeceğini ifade eden Gören, “Bu etkinlik sadece yerel sanatçılarımız ve akademisyenlerimizle gerçekleşmeyecek. Farklı illerden de katılımcılarımız olacak. Bildiğiniz üzere bu etkinlik bir proje ekseninde gerçekleşiyor. Zafer Kalkınma Ajansı ile Kütahya Belediyesi’nin işbirliği söz konusu. İş birliği konusunda güzel işlerin başarılabileceğinin örneğidir bu etkinlik. Çini Kütahya’mızın en önemli değerlerinden biridir ve hatta en önemlisidir. Kütahya denildiğinde akla çini geliyor. Böylesine önemli ve marka değeri olan bir konuda kurumlar arası iş birliği yapılan etkinliklerin değerini de artırıyor.  Kütahyalı hemşehrilerimizin çini ve seramiğe ne denli önem verip sahip çıktıklarını biliyoruz. Bundan kuşku yok. Çini sadece sanat değil ticari öneme de sahip. Önemli geçim kaynağı. Kaygılandığım nokta şu. Umarım ticaret, sanatın önüne geçmez. Eğer böyle olursa Kütahya’mız ve çinimiz bundan büyük yara alıp zarar görür. Kütahya’mız çiniye sahip çıkıyor. Uluslararası platformda çinileri ve bizi tanıtanlar gerek seramik mühendisliği gerek çini bölümünden mezun olan öğrenci sayımızın azlığı düşündürücüdür. Bu bölümlerin artık öğrenci almıyor olmasına en az sizler kadar üzülüyorum. Kütahya’mızın taşı, toprağı her şeyi güzel” dedi.

“40 YILDA DEĞİŞEN TEK ŞEY COĞRAFİ İŞARET”

Çinide önemli bir gelişme sağlanamadığını düzenlenen şenliğin farkındalık yaratma noktasında önemli bir etken olacağını dile getiren KÜTSO Başkanı Nafi Güral, “Yaklaşık 40 yıldan beri çinicilikle ilgili gelişmelerine nasıl artacağına ilişkin bir parçası olmaya çalışıyorum ve çok da bir şeyin değişmediğini görüyorum. İşte buradaki gençlerin bu farkındalığı fark edeceğine dair de umutlarım var. 2003 yılında DPÜ’de bir konferans yaptık. O günden bu yana değişen tek şey çininin coğrafi işareti. Bunun dışında bir gelişme sağlanamadı. Buradaki amaç şuydu. Her ne kadar sanat ise ekonomik bir değeri var ve görmezden gelemeyiz ancak sanatı yok farz edemeyiz. Bu anlamda bugünkü şenliğin hem farkındalık yaratması, hem de bir takım göremediğimiz gerçeklerin görülmesi noktasında önemli bir fayda getireceğini düşünüyorum. Başta üniversitemiz, katkı veren belediyemize sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İnşallah bu şenlik gelecek yıllarda daha faydalı olabilir” ifadelerini kullandı.

“DÜNYAYA HAYKIRMANIN ZAMANI GELDİ”

Çininin dünya markası haline gelmesi için Kütahya Belediyesi’nin bütün öneri ve iş birliklerine hazır olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Kütahya geçmişinden bu güne kadar sanatçıların şehri olmuş. İnce fikirle düşünen, çiniye yansıtan bir yapıya sahibiz. Son dönemlerde bunu öne çıkarmanın, bunu dünyaya haykırmanın zamanının geldiğini düşünüyorum. Kütahya çini ve el sanatları konusunda belki Türkiye’deki ilk şehirlerden biri. Belediye olarak çininin öne çıkması ve Kütahya’mızı hem Türkiye hem de Dünya’da bu tür iş birlikteliklerine hazır olduğumuzu söylemek isterim. Çini deyince Kütahya ayrı bir öneme sahip. Her beş aileden birinin çiniyle iştigal ettiği, geçimini oradan sağladığı bir sektörden bahsediyoruz. Yaklaşık 6 bin kişinin üzerinde kişi bu sanattan ekonomik gelir elde ediyor. Bir de merdiven altı dediğimiz evlerinde bu işle uğraşan kişiler var. Bunlar görünmeyen tarafları. Yaklaşık 40 – 45 bin kişinin bu sektörde olduğunu söylemek isterim. Bu anlamda Belediye olarak çiniyi öne çıkarmak, sanatçılarımızı öne çıkarıp değerini verme adına gayret göstermemiz gerekiyor. Onlarla iç içe olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“KÜTAHYA İÇİN 6 MİLYON TL BÜTÇE”

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmaları hakkında yürütülen çalışmaları anlatan Başkan Saraçoğlu, “2016 yılında UNESCO Kültürel Miras Listesine çininin girmesi bizleri memnun etti. Belediye olarak Kütahya Valiliği ve ZEKA ile yürüttüğümüz Kütahya’mızı UNESCO’da Yaratıcı Şehirler Ağına Alma, çiniyi birinci plana alarak yapılan çalışmaları 1,5 yıl önce başlatmıştık. Artık son aşamasına geldik. 2 ziyaret yaptık. Paris’te geçtiğimiz ay bir konferans düzenlendi. UNESCO’ya üye tüm ülkelerde çininin öneminden bahsedildi. Bu ay sonu itibari ile önemli bir gelişmeyi de paylaşırız diye düşünüyorum. Kütahya Belediyesi ve ZEKA bizden önceki dönemde başlattıkları bir projede ortak aradılar ve maalesef Kütahya’da bir ortak bulamadı. Yüzde 75’i hibe, yüzde 25’lik bir ortak bulunamadı. Biz de göreve geldiğimizde bu işe varız ve yüzde 25’ini biz üstleniyoruz dedik. Bu projeyi başlatmış olduk. Çiniye bir katma değer katıp, AR-GE çalışmaları ile çini sanatını öne çıkarmak, atölyelerini değerlendirip kalite noktasında bir yere getirmek için yaklaşık 6 milyon TL’lik bir bütçe ile Kütahya’ya büyük bir katkı sağlamayı düşünüyoruz” dedi.

“UNESCO LİSTESİNE EN YAKIN İL KÜTAHYA”

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na çok sayıda müracaatın olduğunu ancak listeye en yakın ilin Kütahya olduğunu vurgulayan AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, “Kütahya’da yaşayan, geçim zorluğu çeken birçok aile çini sanatı sayesinde ek bir gelir elde etmiş ve bugün Kütahya’ya baktığımız zaman yaklaşık 40 bin insanın buradan ekmek yediğini görüyoruz. Geleneksel el sanatlarının günümüz modern dünyasında ayakta kalması zor. Çini sektörünün desteğe ihtiyacı var, biz de buradan hareketle 2002 yılından beri çini için pek çok şeyler yapma gayretinde olduk. Sektörle sık sık toplantılar yapıyor, sorunlarını tespit ediyor ve bunların çözüm yollarında gayret gösteriyoruz. Zafer Kalkınma Ajansı’mızın güdümlü projesi kapsamında çini tasarım merkezi kurulması için bir gayret sarf ediyoruz. Çini bir şekilde üretiliyor ama satış ve pazarlama konusunda başarılı değiliz. Aracılar çok fazla kazanıyor ama üreticiler maalesef emeğinin karşılığını alamıyor. Bu standardı oluşturmak, çiniye marka değeri kazandırmak ve çininin boyasından sırçasına kadar hepsini belli standartlarda oluşturup çinici esnafımızın elinden tutacak olan bu proje son derece önemli. Türkiye’de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müracaat eden iller var ama girmeye en yakın il Kütahya. Çünkü yaratıcı şehirler tanımına en uygun olan, sanatıyla özdeşleşmiş il dünyada sayılı, bunlardan bir tanesi de Kütahya. Bu yıl olmazsa bile seneye Kütahya çinisiyle bütün dünyada bir marka haline geleceğine ve UNESCO’ya gireceğine inanıyorum” diye konuştu.

“ÇİNİ BİZİ BİR ARAYA GETİRDİ”

Çininin Kütahya’nın en önemli ögelerinden biri olduğunu düzenlenen şenlikle birlikte eksiklerin fark edileceğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, asıl gayenin çini sanatının yaşatılması olduğunu kaydetti. Çininin ilin birlik ve beraberliğinde önemli bir husus olduğunun altını çizen Vali Nayir, “Yeni bir haftaya Kütahya’mız için büyük bir önem taşıyan, kültürümüzden, tarihimizden esintileri bugüne kadar getirmiş olan çini gibi önemli bir konunun şenliği ile başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Topraktan yaratılıp, toprak olacak olan insanların toprakla mücadelesi, uğraşması, onu değerlendirmeye çalışması insanlık tarihi kadar eski bir olay. Öncelikle barınma ihtiyacını karşılamak için kerpiçten, tuğladan, kiremite kadar, sonuçta seramikle vitrifiyede, toprağı kullanmaya çalışmış, daha sonra ihtiyaç duyduğu alanlarda çömlekçilikle başlayıp bugün porselene kadar getirebildiği, günlük hayatının bir parçası haline getiren, yine kaynağı toprak olan bir maddeyi kullanmaya devam etmiş. Kütahya açısından bakılırsa çini Kütahya’nın bir markası, Kütahya’yı hatırlatan en önemli ögelerden biri. Dolayısı ile etrafında birlik ve beraberliği oluşturma kabiliyetine en önemli husus da bu. Göreve başladığımdan beri fark ettiğim, Kütahya’mızdaki birlik ve beraberlikte çininin birçok hususu bir araya getirme kabiliyeti gibi kendi içerisindeki maddeleri, boyaları, sanatçıları bir araya getirme kabiliyeti gibi ilimizdeki birlik ve beraberlikte de çini bir unsur olma, kabiliyetini gösterme özelliğini sürekli işler halde tuttu. Merkezi İdare, Valilik, Belediye, Özel İdare, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odamız ve sanatçılarımızla çini etrafında en kolay şekilde bir araya geldik, ilimizin ihtiyaç duyduğu birlik ve beraberlikte çini, bizi bir araya getirebildi.  Bir farkındalık oluşturup eksiğimizi bilme ve onu telafi noktasında gayret sarf etme bu bir haftalık programın ana gayesi olacak. Çiniden elde edilen gelirin, buradan elde edilen doyumun daha yukarıya çıkarılması bizlerin hedefi olacak. Diğer hepsi araç. UNESCO bizim için bir araç. Güdümlü proje bizler için bir araç. Asıl amaç tarihimizden, kültürümüzden getirdiğimiz çini gibi önemli bir değeri yaşatmak birinci gayemiz. Bundan elde edilecek en yüksek katkıyı ilimizin tanıtımı, insanımızın geçimi dahil olmak üzere en yüksek tatmini sağlayabilmek. Buna hizmet ettiği müddetçe bu araçların hepsi kendince bir kıymet kazanacak. Burada birlik ve beraberliği sürdürerek, Kalkınma Ajansı’mızla, Belediyemizle, Ticaret ve Sanayi Odamızla, sanatçılarımızla ve Valiliğimizle birlikte bu çalışmanın devamında bizler göreceğimiz faydaları şimdiden aklımızda canlandırıp ilimize neler getirebileceğini, insanımızda hangi yeni duyguların oluşmasını sağlayabileceği düşüncesinde bu toplantının kıymetini daha iyi anlamış oluyoruz. Ben emek veren herkese, ev sahipliği yapan üniversitemizden, iş birliği yapan belediyemize destek veren ticaret odası ve Kalkınma Ajansımıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu. 

Elhamra Çini Fabrikası Kurucusu Ahmet Kerkük’ün hayatını anlatan kısa filminin sunulduğu programda, Vali Ahmet Hamdi Nayir çini sanatçısı Ahmet Kerkük’ü tebrik ederek hediyesini takdim etti.  

Konuşmaların ardından Kütahya çiniciliğinin dünü ve bugününe imza atan sanatçıların eserlerinden oluşan Kütahya Çini Sergisinin açılış kurdelesi Vali Ahmet Nayir ile protokol üyeleri tarafından kesildi. 

Stantları tek tek ziyaret edip sanatçıları tebrik eden Vali Ahmet Hamdi eserler hakkında bilgiler aldı.

Workshop, panel ve sergileri içinde barındıran Dumlupınar Uluslararası Çini Şenliği etkinlikleri 13 Ekim’e dek devam edecek. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.