DPÜ Tavşanlı MYO’da Atıklar Pelet Yakıta Dönüşüyor

Gündem Yayın: 21 Eylül 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 21.09.2022 11:50:09
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
418 okunma
Google News

DPÜ Tavşanlı MYO’da Atıklar Pelet Yakıta Dönüşüyor

Tuna İŞLEYEN - GÖRÜNTÜLÜ 

DPÜ Tavşanlı Meslek Yüksek Okulu’nda Kampüs Alanında Oluşan Her Türlü Bahçesel Atık Çevreci ve Yenilebilir Bir Yakıt Türü Olan Pelet Yakıtına Dönüştürülüyor

DPÜ Tavşanlı kampüsü içerisinde kendiliğinden her yıl oluşan çimler, dökülen yaprakları, budanan ağaç dalları ve her türlü bahçe atığı kurulan pilot ölçekli biyoyakıt ünitesi ile pelet yakıtına dönüştürülüyor.

Enerji talebinin giderek artması, fosil yakıt rezervlerinin azalması ve çevresel zararlı etkileri nedeniyle alternatif enerji kaynakları alanında araştırmaların ülkemizde hızla devam ettiği bir dönem olduğunu belirten DPÜ Tavşanlı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, pelet yakıt makinesi ünitesinin okullarında devreye alındığını belirtti.

Yapmış oldukları Pelet Yakıt Ünitesi hakkında değerlendirmede bulunan Prof. Dr. İsmet Çelik şunları söyledi;

"Pelet yakıt üretimi ve tüketimi dünyada yıllık 60 milyon ton’u aşmıştır ve her yıl bu miktar artmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri yıllık olarak 30 Milyon Ton, Çin 28 Milyon Ton, Asya ülkeleri 6 Milyon Ton üretim kapasitesine ulaşmışlardır. Ülkemizde de ısınma amaçlı pelet yakıt üretimi yapan bazı firmalar bulunmaktadır. Bu firmalar genelde ağaç işleme atıklarını değerlendirmektedirler. Biyokütle atıkları olan tarımsal ve orman atıkları, belediye park bahçe atıkları, kampüs alanlarındaki çim, yaprak, dal atıklarının pelet yakıtına dönüştürülmesi mümkündür. Bu atıklar geleneksel biyokütle hammaddesi olarak tanımlanır. Biyoyakıtlar çevreye zarar vermeyen yakıtlardır. Biyokütle hammaddelerinin elde edilmesinde ayrıca modern biyokütle kaynakları da bulunmaktadır. Modern biyokütle hammaddeleri şekerkamışı, mısır, şeker pancarı, tatlı darı (sweet sorghum), ülkemizde fazla tanınmayan fil otu (Miscanthus), dallı darı (Panicum virgatum) gibi enerji bitkileridirler. Bu bitki türleri yakıt elde etme amaçlı yetiştirilip pelet yada briket yakıtlarına dönüştürülebilmektedir.

Özellikle yaklaşan kış döneminde Avrupa ülkeleri olabilecek doğalgaz sıkıntıları nedeniyle bu tür pelet yakıtlarına ilgilerini yoğunlaştırmışlardır. Komşu ülke Bulgaristan ülkemizden yoğun şeklide ahşap tozu ve pelet yakıtı almaktadır.

Bu tür elde edilen biyokütle kaynaklarından elde edilen yakıtlar ısınma ve elektrik üretimi amaçlı kullanılabilmektedir. Bir örnek olarak Hindistan’ın Bihar eyaletinde biyoyakıt güç ünitesi kurulduğunu ve bu ünitede biyokütle atıkları ve enerji bitkilerinden elde edilen enerji ile eyaletin elektrik enerjisinin bir kısmının karşılandığını görmekteyiz.

Dumlupınar Üniversitesi Tavşanlı Meslek Yüksekokulu’nda oluşturduğumuz Biyokütle Makineleri Ünitesinde kampüs alanında oluşan her türlü bitkisel atığı işleyerek pelet yakıtına dönüştürmekteyiz. Yanma emisyonları çok iyi olan çevreci pelet yakıtları, pelet sobaları ve pelet kazanlarında yakılarak çok verimli ve konforlu şekilde ısınma amaçlı kullanılabilecektir.”

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.