DPÜ'DE TKDCD BULUŞMALARI KALP VE DAMAR CERRAHİSİ

Sağlık Yayın: 07 Nisan 2018 - Cumartesi - Güncelleme: 07.04.2018 13:20:36
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
6431 okunma
Google News

DPÜ'DE TKDCD BULUŞMALARI KALP VE DAMAR CERRAHİSİNDE HEMOSTAZ: ORTAK GÖRÜŞ TOPLANTISI
Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği iş birliğinde düzenlenen “TKDCD Buluşmaları Kalp ve Damar Cerrahisinde Hemostaz: Ortak Görüş Toplantısı” Kütahya’da gerçekleştirildi. 

Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonundaki toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Suna Gören, Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, çok sayıda bilim insanı, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

“ULUSLARARASI KALİTEDE AMELİYAT YAPIYORUZ”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda ilk olarak Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural söz aldı. Kütahya’da kalp ve damar cerrahisinin gelişimi hakkında bilgiler veren Vural, “2009 yılının Ocak ayında Kütahya DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kez kalp kapak değişimi ile koroner by-pass ameliyatı yapıldı. O günden bugüne kadromuz gittikçe kuvvetlendi. Artık her türlü açık kalp ameliyatını, damar cerrahisi gibi işlemleri uluslararası kalitede yapıyoruz” dedi.

TEŞEKKÜR BELGESİ İLE PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural’ın konuşmasının ardından ilk ameliyatta yer alan uzman doktorlar Nail Sinek, Ahmet Aksoy, Serkan Ertugay, Selim Durmaz, Nurhayat Bircan, Aslı Gözüaçık’a teşekkür belgesi takdim etti.

DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde açık kalp ameliyatlarının başlatılmasında katkı ve emekleri bulunan Prof. Dr. Ali Gürbüz, Prof. Dr. Levent Yılık ile Prof. Dr. İsmet Tanzer Çalkavur’a plaketleri ve DPÜ’nün temsili anahtarı Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören tarafından verildi.

“BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ”

Kardiyoloji ve kalp damar cerrahisini bir araya getiren toplantının sağlık alanında önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, “Biz kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi aslında çok ortak yönü olan iki disiplin fakat günlük uygulamada maalesef bu iki disiplin çok ayrı bölümmüş gibi davranıyor. Bu toplantı preoperatif tedavi ile platelet tedavi yönetimi bu ortak bir karar varma konusunda önemli alanlardan bir tanesi. Bu alanlarda birlikte çalışılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Onun için bu programı düzenleyen Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneğine teşekkür ederiz” dedi. 

“TOPLANTI ANESTECİLER İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ”

Göğüs Kalp Damar Anestezi ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Suna Gören ise “Kardiyovasküler girişim planlanan bir hastanın karşı karşıya kalabileceği 3 ekibin böyle bir ortamda bir araya gelmesi ve bu hastada izlenecek ortak bir yol çizme adına adım atılmış olması çok önemli. Bu ortak toplantı biz anesteziciler için oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

“TOPLANTI SONUCUNU MESLEKTAŞLARIMIZLA PAYLAŞACAĞIZ”

Babasının kalp ameliyatının da DPÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini aktaran Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, “Doğduğum topraklarda bu toplantıya başkanlık etmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyorum” dedi. Üç farklı disiplinin ilk kez Kütahya’da buluştuğunun altını çizen Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, “Burada edindiğimiz bilgi birikimini bir kılavuz haline getirerek diğer meslektaşlarımızla paylaşmayı ve bir algoritma, standart oluşturmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“DPÜ GELECEKTE ÖNCÜ OLACAK”

DPÜ’nün bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapmaya devam edeceğini, bilim insanlarını ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, “Siz değerli dernek mensuplarını, seçkin bilim insanlarını üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Şu anda çatısı altında bulunduğumuz tıp fakültesi üniversitemizin en prestijli, üzerine titrediğimiz fakültelerimizden biri. Bu ve benzeri bilimsel çalışmaları destekleyen üniversitemizin yakın gelecekte öncü ve önde çalışmalarla adından sıkça söz ettireceğine inanıyorum. Bu inancımı sadece bu şehre değil, komşu şehirlere de sağlık hizmeti sunuyor hale gelmiş olmamızda ve çalışanlarımıza olan güvencimden alıyorum” dedi.

“ARTIK ANJİYO İÇİN ANKARA’YA GİTMİYORUZ”

Kütahya’nın sağlık anlamında önemli mesafeler aldığını vurgulayan Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Tarihi bir şehir olan ve son dönemde UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına giren ilimizde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduk. Biz sizler gibi uzman değiliz, sizlere muhtaç olan bireyleriz. Geçmişte anjiyo ameliyatı için Ankara’ya giden bizler şimdi üst düzey kalp ameliyatlarının yapıldığı bir şehirde yaşıyoruz. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“GURUR DUYDUK”

Tüm kalp ve damar operasyonlarının Kütahya’da yapılmasından duyduğu gururu paylaşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, önemli sonuçlar çıkacağına inandığı bilimsel çalışmaya ev sahipliği yapmanın da mutluluğunu yaşadığını söyledi. Toplantının önemine değinen Vali Nayir, “Bugün Kütahya’mız bir ortak görüş toplantısıyla güzel bir günü yaşıyor. İnşallah ilimize, ülkemize, bilim dünyasına hayırlı olacak gelişmelere vesile olacak bir toplantı olacaktır. Bizler görev yaptığımız yerlerdeki üniversitelerimizi ülke olarak da baktığımızda bütün üniversitelerimizi önemli bir dinamik, kaynak ve zenginlik olarak değerlendiriyoruz. Üniversitelerimizi görev yaptığımız ilin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına katkı sağlayan önemli bir unsur olarak değerlendiriyoruz. Aynı zamanda ticari, sağlık, siyaset, yönetim, bütün hayatımızı devredeceğimiz gençlerimizin en iyi eğitim aldıkları yerler olarak değerlendiriyoruz. Yine üniversitelerimizi akademik çalışmalarıyla, bizim ihtiyaç duyduğumuz bilimsel gelişmeleri ortaya çıkaracak önemli bir laboratuvar olarak görüyoruz.  Bu amaçla bakıldığında ilimizde yapılacak olan bu toplantı belki ülke geneline, belki insanlığa katkısı olacak yeni gelişmeleri, yeni paylaşımları, ortak görüşü ortaya çıkaracak bir toplantı olarak büyük kıymet taşıyor. Bu faaliyetin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

 

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Sadettin Dernek, Prof. Dr. Basri Amasyalı, Doç. Dr. Türkan Kudsioğlu moderatörlüğünde ilk oturumun konusu olan “Cerrahi Öncesi” konuşuldu.

Preoperatif değerlendirme ve risk faktörleri, operasyon öncesi cerrah gözü ile değerlendirme ve laboratuvar testleri, kardiyolog gözüyle preoperatif hazırlık ve değerlendirme, preoperatif antikoagülan ve antiplatelet tedavilerin düzenlenmesi hakkında Aslı Demir, Derih Ay, Çiğdem İleri ile Taner Şen katılımcılara bilgiler verdi.

Cerrahi sırasında, cerrahi sonrasında oturumlarıyla devam eden TKDCD Buluşmaları Kalp ve Damar Cerrahisinde Hemostaz: Ortak Görüş Toplantısı, ortak görüş oturumuyla sona erdi.
 
Vali Ahmet Hamdi Nayir toplantının ardından DPÜ Tıp Fakültesinde sergi açan çini sanatçısı Nur Avlupınar'ın eserlerini inceledi, bilgiler aldı.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.