Doğadan topladığı dallarla ahşap maketler yapıyor

Yaşam Yayın: 20 Aralık 2019 - Cuma - Güncelleme: 20.12.2019 11:49:38
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1847 okunma
Google News

 Doğadan topladığı dallarla ahşap maketler yapıyor

 

Tuna İŞLEYEN/TAVŞANLI (Kütahya),(DHA)-

 

KÜTAHYA’nın Tavşanlı ilçesinde oturan evli ve 2 çocuk babası Cumhur Günay (38), gündüz beton mikseri operatörlüğü yaparak beton evlerin yapımına katkı sağlarken, akşamları ise evinde kurduğu atölyesinde doğadan topladığı dallardan ahşap ev maketleri üreterek sanata dönüştürüyor. Yaptığı ahşap maketlerin kendisini duygusal olarak da etkilediğini ifade eden Günay, “İçimde, yüreğimde, hayalimde ne varsa, yaşayıp isteyip de yaşayamadığım neler varsa hepsini bu ağaçlar üzerine işleyip vurgulamaya çalışıyorum” dedi.

 

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde doğup büyüyen, işi dolayısıyla yaklaşık 5 yıldır Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde oturan Cumhur Günay, gündüzleri beton mikseri operatörlüğü yapıyor. Çok katlı binaların yapımında beton döküm işleri yapan Günay, çevresinde gördüğü dal parçalarını ise toplayıp evine götürüyor. Evinde kurduğu atölyesinde ağaç dallarından ahşap işlemeli maketler yapan Günay, ağaç tutkunu da bu şekilde sanata dönüştürüyor.

 

Yaklaşık 5 yıl önce bir inşatta bulduğu ağaç parçasının kendisini çok etkilediğini belirten Cumhur Günay, “İnşaatlarda dolaşırken ayağıma bir kök odun parçası takılmıştı. Onu aldım çamurun içerisinden ve bana çok farklı gelmişti. Aldım eve götürdüm, fırçaladım ve temizledim. Çok harika hatlarının olduğunu gördüm. İnsan hayatına ne şekilde katabileceğimi ne şekilde değerlendirebileceğimi düşünmeye başladı. Bunları insan hayatına nasıl katabilirim diye düşünerek maketler yapmaya başladım. Doğayı çok seviyorum. Aslen Karadenizliyim, doğa ile iç içe olmuş bir insanım. İçimde yüreğimde, hayalimde ne varsa, yaşayıp isteyip de yaşayamadığım neler varsa hepsini bu ağaçlar üzerine işleyip vurgulamak istedim. Doğallığını kaybetmesin diye endüstriyel hiçbir makine ile çalışmadım. Kendi yaptığım ıskarpelalar, testereler, zımpara ve testere kullandım. Doğallığı bozmamaya çalıştım. İşim gereği hazır beton sektöründe çalıştığım için şehir merkezinde hep beton binalar, beton evler var. Bu kadar beton binalar içerisinde mutlaka doğaya özlemimiz mutlaka oluyor. Bunları da düşünerek hiçbir endüstriyel ürün kullanmadım” dedi. 

 

‘AHŞAPLA UĞRAŞIRKEN BÜYÜK HUZUR BULUYORUM’

 

Evdeki atölyesinde kısa sürede çok sayıda maket yaptığını ve bunun kendisine çok büyük huzur verdiğini anlatan Günay, şunları söyledi:

“Çalışmaları yaparken çok büyük huzur buluyorum. İnsanlar doğayı bozuyor, bahçesindeki 5-10 metrelik bir yerde ağaçlardaki o doğayı tekrar yaşamaya çalışıyor.  Şehirde yaşıyoruz ve stres yapıcı yaşantı olabiliyor. Şehrin telaşı içerisinde, doğayı hayal ediyoruz, doğal bir objenin içerisine, tamamen hayali bir ortam içerisine girerek ruhumuza terapi oluyor. Her şeyden uzaklaşarak ruhumuzu dinlendiriyorsunuz. Benim için çok büyük bir terapi. Bu işe başlarken ağaç kökü ve dalları topladığım için alay edenler bile oldu”

 

HAYALİ AHŞAP MÜZESİ

 

Doğadan topladığı dallardan ahşap ev maketleri yapan ve bunları isteyenlere sattığını kaydeden Günay, hayallerinden birinin de ahşap müzesi açmak olduğunu da sözlerine ekledi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.