AZERBAYCAN PARKI VE HOCALI KATLİAMI ANITI AÇILDI

Gündem Yayın: 31 Mayıs 2018 - Perşembe - Güncelleme: 31.05.2018 10:37:31
Editör -
Okuma Süresi: 11 dk.
2946 okunma
Google News

“AZERBAYCAN PARKI” VE “HOCALI KATLİAMI ANITI” AÇILDI
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümünde Tavşanlı ilçesi Tunçbilek Belediyesi tarafından yapılan “Azerbaycan Parkı” ve “Hocalı Katliamı Anıtı” düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Törene Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara, İl Jandarma Komutanı Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, Tunçbilek Belediye Başkanı Agah Aşkın, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılış töreni Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla devam etti.

“TÜM DÜNYA SESSİZ”

 

Törende açılış konuşmasını yapan Tavşanlı İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İsmail Kartal yaptı. Devam eden Ermeni zulmüne tüm dünyanın hala sessiz kalmaya devam ettiğini söyleyen Kartal, “Türk milleti tarih boyunca hiçbir kavme veya hiçbir canlıya zülüm etmemiş, katliam yapmamış; fakat buna rağmen zayıf kaldığı zamanlarda birçok katliamlara maruz kalmıştır. Bu katliamları unutmamız mümkün değildir. Katliamların birçoğu da fırsat buldukça devam etmektedir. Bugün hala devam eden Ermeni katliamına maalesef dünya her zaman olduğu gibi katliama uğrayanların ve Türk ve Müslüman olması sebebiyle sessiz kalmış ve kalmaya devam etmektedir” dedi.

“DEVLET BAŞKANI DEDİĞİNİZ PEKALA KATİL OLABİLİR”

26 yıl önce gerçekleşen katliamın unutulmaması, gelecek nesillerin de bilmesi adına Azerbaycan Parkı ve Hocalı Katliamı Anıtı’nın açılışının yapıldığını ifade eden Tunçbilek Belediye Başkanı Agah Aşkın, “Bir millet zaferlerini ve galibiyetlerini hatırlamaz, acıları yüreğinde hissederek varlığını sürdüremez ise o toplumların ve milletlerin geleceği risk altındadır. Onun için Türk milleti olarak kahramanlarımızı saygı ve minnetle anacağız ama geçmişte olan acıları da yüreğimizde her zaman taptaze tutacağız. Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın kıymetini bilelim, millet olmanın şuuruna ve idrakine varalım. 26 yıl önce tüm dünyanın gözü önünde Amerikalı, İngiliz, Rus ve Ermeni gazetecilerin de tanıklık ettiği büyük bir katliam yaşandı, bir insanlık suçu işlendi. Bu olayın komutanı bugün Ermenistan’ı yönetiyor. Bazen devlet başkanı dedikleriniz pekala katil olabiliyor, tıpkı İsrail’de olduğu gibi…” şeklinde konuştu.

“ŞEHİTLERİMİZ DESTAN YAZDI”

Konuşmasına şehitleri anarak başlayan ve Mithat Cemal Kuntay’ın, ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ mısralarıyla devam eden Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, “O şehitlerimiz ki Çanakkale Destanı’nı yazmıştı, o dedelerimiz ki Bakü’nün işgalden kurtuluşunda Edirne’den Kars’a, Kütahya’dan Kahramanmaraş’a, Kerkük’e kadar bütün bu vatan dediğimiz coğrafyamızın her tarafında ‘Toprak bizim toprağımız, vatan bizim vatanımız’ diyerek Ermeni Taşnakları, Rus Bolşeviklerinin soykırımına karşı savaştı. Tam 100 yıl geçti… O zaman Nuri Paşa’nın başkanlığında Türk Kafkas İslam Ordusu’nun bütün kahraman askerleri geldiler ve onların birçoğu şehit oldu. O şehitlerin içerisinde vatanımızın bu güzel parçasının yetiştirdiği kahraman evlatlar var, ben onların da karşısında baş eğiyorum” dedi.

“VATAN FEDAİLERİNİN RUHUNU ŞAD ETTİNİZ”

Azerbaycan Cumhuriyet’in 100. yılında yapılan açılışın önemine değinen Paşayeva, “‘Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez’ diyen Mehmet Emin Resulzadelerin, ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir’ diyen büyük gazi, Türk dünyasının büyük oğlu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Biz bir millet, iki devletiz’ diyen sadece Azerbaycan’ın değil, Türk dünyasının lideri, büyük oğlu Haydar Aliyev’in, bütün o büyük vatan fedailerinin ruhunu siz şuan şad etmiş oldunuz” dedi.

“BU AÇILIŞ TAVŞANLI’DAN DÜNYAYA VERİLEN BİR MESAJDIR”

Türkiye ile Azerbaycan'ın sevinç ve acılarının ortak olduğunu belirten Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, “Bu park büyüyen çocuklarımız için önemli bir mesaj olmakla beraber dünyaya, dosta ve düşmana da verilen bir mesajdır. Verilen mesaj bellidir: Hocalı soykırımı Türk milletine karşı yapılmıştır ve biz nerede doğduk, nerede yaşıyoruz hiç fark etmez Hocalı hepimizin acısıdır. Onu yapan Ermenistan, o işgalci zihniyet onu yaptığı zaman ‘Biz bunu Türklere karşı yaptık’ dedi ve Türk milletinin evlatları da bunu hiçbir zaman unutmadı ve unutmamalıdır. Vatan coğrafyasında bizim güçlü olmamızı istemeyenler çeşitli senaryolarla her zaman oyunlarını devam ettirecekler. O yüzden çocuklarımızın tarihimizi iyi bilmesi gerekir ve bu tarih bizim ortak tarihimizdir. Bizim acımız da birdir, üzüntümüz de sevincimiz de… Bunu bütün çocuklarımıza iyi öğretmemiz gerekir. Bu vatan coğrafyamız daha güçlü olacak, üzüntüler bitecek ve o oyun kuranların oyunlarını bozacağız” şeklinde konuştu.

“GELECEĞİMİZ ÇOCUKLARIMIZIN OMZUNDA YÜKSELECEK”

Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın geleceğinin çocukların omuzlarında yükseleceğini ifade eden Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, “Çocuklarımıza güzel bir devlet, güzel bir cumhuriyet bırakacağız. Bugün dünyada Türk ordusu güçlüler sırasında ikinci, Azerbaycan ordusu bölgede en güçlü ordulardan biridir. Biz ekonomik ve siyasi olarak da güçlendik. Türk’ün sırtını yere vurmak kolay değil. Bize arkadan darbe vururlar, bize hileler kurarlar ama ne Türk’ün kalbine, ne toprağına ne vatanına dokunamazlar” dedi.

“HOCALI KATLİAMI’NI UNUTTURMAYACAĞIZ”

Azerbaycan ve Türkiye'nin bir millet iki devlet olduğunu dile getiren AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu iki ülkenin derdinin de sevincinin ortak olduğunu ifade etti. Milletvekili Vural Kavuncu, “Bugün burada bir millet, iki devlet diyoruz. Dostluktan, kardeşlikten bahsediyoruz. Türk’ün ve Müslüman’ın dostunu ve düşmanını çok iyi bileceğiz. Bu topraklara sahip olmanın ağır bedelleri var bizim atalarımız bunun bedellerini ödediler, bizler de bu bedelleri ödemeye hazırız. Bugün burada gençlerimize Dağlık Karabağ’ın  sadece Azerbaycan’ın değil, bizim de sorunumuz, kanayan bir yaramız olduğunu söylüyoruz. Hocalı Katliamı’nda hayatını kaybedenler bizim öz be öz kardeşimizdir. Biz bunları unutturmayacağız” şeklinde konuştu.

“TARİHTEN İBRET ALMALIYIZ”

Azerbaycan Parkı ile Hocalı Katliamı Anıtı’nın açılışında Azerbaycan heyetini ağırlamaktan mutluluk ve gurur duyduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir konuşmasında tarih vurgusu yaptı. Tarihten ibret alınarak ilerlenmesi gerektiğinden söz eden Vali Nayir, “Bugün burada bir güzelliği yaşıyoruz. Dünyanın, insanlığın ihtiyaç duyduğu bir manayı burada canlandırmış oluyoruz. İnsanlık var olduğu müddetçe, dünya var olduğu müddetçe barışa, anlayışa, hoşgörüye ihtiyaç duymuş. Bugün bu duygulara her dönemden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Tarih yaşanmış, bitmiş, okullarda ders olmaya hak kazanmış bir şeyden ibaret değildir. Tarih, ders ve ibret alınacak, ibret alınmadığı taktirde tekrar yaşanacak, tekrarı bize uygulanacak olan bir husustur. Biz her tarihte yaşadıklarımızdan ibret alarak önümüze bakıp, geleceğimize ait yolumuzu çizmek durumundayız” dedi.

“GÖNÜL COĞRAFYAMIZDAN SORUMLUYUZ”

Gönül coğrafyasında yaşanan her bir olayın Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bizlere kader olan coğrafyalar var. Bugün Anadolu coğrafyasında bizler 780 bin km2’lik bir coğrafyada kaderimizi yaşıyoruz; ama bir zamanlar bizler 23 milyon km2’lik bir coğrafyada kaderimizi yaşamışız. Bugün o 23 milyon km2’lik alanda 64 devlet var. Bu coğrafya, bizim gönül coğrafyamız. Gönül coğrafyamızda olan her husus bizi ilgilendiriyor. Onların sevinçleri bizim sevinçlerimiz, hüzünleri bizim hüzünlerimiz. Gönül coğrafyamızda var olan her husus bizim insanımızı birebir ilgilendiren hususlar. Onların kaygıları bizim kaygılarımız, onların ümitleri bizim ümitlerimiz. Kardeş Azerbaycan’ın yaşadıkları da aynen böyle. Bizim gönül coğrafyamızda var olan hususlarla ilgili olarak bizi birebir ilgilendiren, onların sevinçleriyle sevinmemiz, üzüntüleriyle üzülmemiz gereken hadiseler” ifadelerini kullandı.

“BU PARK BİR ÜMİDİN, BİR TEMENNİNİN, BİR DUANIN PARKI OLACAK”

Azerbaycan Parkı ile Hocalı Katliamı Anıtı’nın taşıdığı anlamla dünyaya önemli bir mesaj vereceğini de dile getiren Vali Nayir, “İhtiyaç duyduğumuz sevginin, barışın ve hoşgörünün yerleşmesi, insanlığa yayılması, dünyada yaşanması için bu park mesajlarını verecek. Biz kindar bir millet değiliz. Yaşadıklarımızdan ders alırız, önümüze bakıp bunlarla ilgili alacak tedbirlerimizle, barışı dünyaya yaymaya çalışan bir milletiz. Onların acısını elbette yüreğimizde duyacağız, tekrar yaşanmaması için gayret sarf edeceğiz. Burada yapılan hadiseyi bu açıdan değerlendirdiğimizde insanlığın en büyük ihtiyacına cevap verecek bir dua, bir temenni olsun. Bu parkımız, Ramazan’ımıza yakışır bir tarzda, bizi manevi duygularda yücelten bir noktaya götürsün diye temenni edelim. Bugün dünyamızın ihtiyaç duyduğu uluslararası yakınlaşmayı sağlayacak, bu güzel duyguları yaşatacak bu park, burada belki küçük bir park ama ifade ettiği mana hala çok büyük bir park olma özelliğini taşıyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Azerbaycan Parkı ile Hocalı Katliamı Anıtı’nın açılışı Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Bakan Yardımcısı Valeh Hacıyev, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ile diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.


 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.