Aritmi (kalp ritim bozukluğu) nedir?

Sağlık Yayın: 20 Nisan 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 20.04.2022 12:25:58
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
2652 okunma
Google News

Aritmi (kalp ritim bozukluğu) nedir?

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Akpek;  ‘’Aritmi  (Kalp Ritim Bozukluğu)’’ ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu bilgileri verdi.

Kalp ritim bozuklukları (aritmi)  kalbin çalışma hızını ve düzenini etkileyen bir grup rahatsızlıktır. Neredeyse herkes yaşamının bir noktasında kalp ritim bozukluğu yaşayabilir. Bu tecrübe sırasında genellikle kalbin kuşun kanat çırpması gibi hızlandığı veya düzensiz hareket ettiği hissedilir. Sık karşılaşılan bu durum çoğu zaman zararsız olabilse de bazı aritmiler oldukça problemli seyredebileceği için dikkatli olunmalıdır.

Genel olarak aritmiler, kalp kaslarına olan sinirsel uyarıların işlevlerini tam olarak yerine getirememesiyle oluşur. Elektriksel aktivitedeki bu değişiklik sonucunda taşikardi (kalbin çok hızlı atması), bradikardi (kalbin çalışma hızının yavaşlaması), normalden erken atımlar veya aşırı düzensiz fibrilasyon durumları meydana gelebilir.

  • Bradikardi

Bradikardi hali kalp hızının dakikada 60 atımın altına inmesini ifade eder. Bu durumun nedeni genellikle elektriksel iletilerin kesintiye uğramasına bağlıdır.

  • Taşikardi

Kalp atım hızının dakikada 100’ün üzerine çıktığı taşikardiler kalbin üst veya alt bölümlerindeki aktivite artışına bağlı olarak meydana gelir.

  • Supraventriküler Taşikardi

Kalp atımlarının aniden yükselmesine bağlı kalp hızının dakikada 160-240 arası bir hızda attığı, bir süre devam ettikten sonra ilaçla ya da kendiliğinden sonlandığı bir ritim bozukluğudur. Ablasyon (yakma) tedavisi ile tedavi edilebilen bir durumdur.

  • Atrial Fibrilasyon

Kalbin atrium (kulakçık) olarak ifade edilen üst bölümünde oluşan bu düzensiz ritim, kalp ritim bozuklukları arasında en sık tespit edilen aritmilerden biridir. Özellikle 55 yaş üstünde görülme sıklığı artar iken 80 yaş üstü her 3 kişiden birinde görülür. Kalp kapak hastalıkları ile birlikteliği olabilir. Düzensizliğin sebebi anormal sayıdaki elektriksel uyarıdır ve bu nedenle atrium kaslarının kasılması kontrolden çıkabilir. Atrial fibrilasyon sırasında kalp hızı 150-200 atım arasında değişkenlik gösterir. En önemli özelliği felç riski oluşturmasıdır.

  • Ventriküler Fibrilasyon

Ventriküler fibrilasyon kalp atımlarını sonlandırarak, kişinin kardiyak arrest yaşamasına neden olabilecek önemli bir kalp ritim bozukluğudur. Kalbin karıncık (ventrikül) bölgesinde meydana gelen bu durumda kalp kan pompalama işlevini yerine getiremez. Acil tıbbi müdahale sağlanmadığı takdirde ventriküler fibrilasyon kişinin yaşamını kaybetmesine neden olabilir.

 

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Kalbin sanki bir atımı atlamış ya da bir atımı boş geçiyormuş gibi htirmesi
  • Kalp atışlarının yarışıyor gibi hızlanması
  • Atımların aşırı yavaşlaması
  • Kalp atışlarında düzensizlik veya duraklama hissedilmesi

Kalp ritim bozukluğu sırasında meydana gelebilen ciddi belirtiler:

  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Sersemlik
  • Bayılma veya bayılayazma
  • Ciddi çarpıntı
  • Kaygı ve terleme

 

Kalp Ritim Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Daha öncesinde bir kalp rahatsızlığı bulunan kişiler, kalp ritim bozukluğu gelişmesi açısından risk altındadır. Koroner arter hastalığı, kalp krizi veya yetmezliği, Kalp kapak hastalıkları, kalp kapak rahatsızlıkları ve doğuştan gelen kalp hastalıkları gibi kardiyak patolojiler aritmi gelişimi açısından risk unsuru olarak kabul edilirler.

Bu hastalıklar dışında yaş, cinsiyet ve çeşitli yaşam tarzı faktörleri de kalp ritim bozukluğu gelişiminde etkili olabilir. Ciddi seyirli aritmiler genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde meydana gelir. İleri yaştaki bireylerin genellikle çeşitli kalp damar problemleri nedeniyle kullanılan ilaçlar da kalp ritminin etkilenmesine neden olabilir.

Beslenme alışkanlıkları kalp ritmini etkileyebilecek bir diğer faktördür. Alkol, sigara ve çeşitli uyarıcı kafein gibi maddeler içeren içeceklerin tüketimi kalbin çalışma düzenini değiştirebilir.

Bu sebepler dışında çeşitli sağlık sorunları da kalp ritim bozukluğu gelişimini tetikleyebilir:

  • Şeker hastalığı
  • Kronik obstruktif akciğer hastalıkları (KOAH)
  • Pulmoner emboli (akciğere pıhtı atması)
  • Amfizem
  • Astım
  • Uyku apnesi
  • Tiroid bezi rahatsızlıkları
  • Hipertansiyon (yüksek kan basıncı)
  • Kalsiyum, potasyum ya da magnezyum gibi minerallerin düzeylerindeki dengesizlikler

 

Kalp Ritim Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?

Ritim bozukluğundan şüphelenilen hastalarda ilk olarak tıbbi öykü alımı ve fizik muayene yapılır. Tıbbi öykü alımında kişinin mevcut belirtileri, önceki hastalıkları ve şuan kullandığı ilaçlar sorgulanır.

Ritim bozukluğunun tanısı göğüs bölgesine yerleştirilen elektrotlar vasıtası ile kalp aktivitesinin değerlendirilebilmesini sağlayan kalp grafisi (EKG) ile konulur.  EKG’nin taşınabilir formu olan Holter,  kişinin bir günlük kalp aktivitesinin kaydedebilir.  Kişiler aritmiye dair belirtileri yaşadığında üstlerinde bulunan bu cihazlar sayesinde aktivite kayıt edileceği için tanı konulmasında fayda sağlayacaktır.  Bu cihazlar 4 güne kadar kayıt yapabilir.

EKG tetkiki dışında Ekokardiyografi (EKO), aritmi tanısı amacıyla başvurulabilecek bir diğer kardiyolojik tanı aracıdır. EKO genel olarak ultrasonografi (USG) gibi çalışır ve kalbin boyutu gibi çeşitli yapısal özelliklerinin değerlendirilmesini sağlar.

Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Ciddi belirtiler ile seyreden kalp ritim bozukluklarının tedavi edilmesi gerekir. Yavaşlamış kalp atımlarının düzeltilmesinde pacemaker adı verilen kalp pilleri kullanılır. Köprücük kemiğinin altına yerleştirilen bu cihazlar ince telleri vasıtası ile kalp atımını normal hızda tutarlar.

Hızlı kalp atımları ile karakterize ritim bozukluklarının tedavisinde antiaritmik olarak sınıflandırılan ilaçlar kullanılır. Antiaritmik ilaçlara ek olarak özellikle atrial fibrilasyon hastalarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla kan seyreltici ilaçlara başvurulabilir.

Bazı ritim bozuklukları ileri inceleme ve tedavi gerektirebilir. Elektrofizyolojik çalışma (EPS); anjio benzeri bir yöntemle, kateter denilen özel kablolar ile kasık toplar ve/veya atar damarından giriş yapılarak kalbin içerisinden çeşitli bölgelerden ölçümler alınarak ritim bozukluğuna sebep olan odağın tespit edilmesi işlemidir. Ritim bozukluğunun türüne göre ilaç ya da ABLASYON tedavisi önerilir.

Ritim bozukluklarının tedavisinde radyofrekans ABLASYON (Yakma tedavisi), EPS işlemi ile aynı seansta yapılabilir. Ritim bozukluğu yapan odak tespit edildikten sonra ablasyon kateteri denilen özel kateter ile o bölgeye ulaşılmakta ve radyofrekans akımı verilerek ritim bozukluğu yapan o bölge tahrip edilmektedir. Ritim bozukluğu 95'e varan başarı ile kalıcı olarak tedavi edilmektedir. Dolayısıyla, hasta ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmamaktadır. Hastanemizde hem EFÇ hem de ablasyon (yakma) tedavisi yapılabilmektedir. RF ablasyon işlemi sonrası hastalar birkaç saat içinde ayağa kalkmakta ve aynı gün taburcu edilmektedirler.

Kalp ritim bozukluğu sık görülen ve önemli bir sağlık problemidir. Bu rahatsızlığa dair belirtileri vücudunuzda hmeniz durumunda PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kardiyoloji Kliniğine başvurarak destek alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz…

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.