Almanya’daki Sağlık Sistemi Hakkında Bilgi Verildi

(Informationen über die deutsche Gesundheitssystem: in Deutschland lebende deutsch-türkische Unternehmer im Bereich Physiotherapie und Altenpflege Yusur Demir hat Informationen und Job möglichkeiten in der Branche gegeben. KSBÜ Rektor Prof. Dr. Vural Kavuncu hat bei der Video Konferenz teilgenommen)

Gündem Yayın: 12 Haziran 2020 - Cuma - Güncelleme: 12.06.2020 21:51:16
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
2068 okunma
Google News

Almanya’daki Sağlık Sistemi Hakkında Bilgi Verildi

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Simav Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) öğrencilerine, “Sosyokültürel Etkinlikler” dersi kapsamında, Almanya’da ikamet eden yaşlı bakım ve fizyoterapi sağlık tesisi işletmecisi Yusuf Demir tarafından, ülkedeki sağlık sistemi ve bu alandaki iş olanakları hakkında bilgi verildi. Video konferans yöntemiyle gerçekleşen söyleşiye, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu da katılım sağladı.

 

 

KSBÜ- Almanya’daki sağlık sistemi ve ülkede o alandaki iş olanakları hakkındaki söyleşi programının açılış konuşmasını KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu yaptı. Rektör Kavuncu, KSBÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEM) ile birlikte önümüzdeki dönemlerde Almanca kursları sunacaklarını belirterek, okul müfredatına da Almanca dersleri entegre edileceğini belirtti. Kavuncu konuşmasına şöyle devam etti: “Dünya nüfusunun giderek yaşlanması, özellikle Batılı ülkelerde yaşayan nüfusun yaşlanması neticesinde sağlık bakım teknikerleri ihtiyacı giderek artmaktadır. Kütahya’da öğrencilerimize sunduğumuz eğitim ile birlikte bu ülkelerde çalışabilecekler. Öğrencilerimize tavsiyem, mutlaka bir yabancı dil öğrenin. Biz size yabancı dil olanağını sunacağız.”

“TÜRKİYE’NİN SAĞLIK ALANINDA YILDIZI PARLAYACAK”

Rektör Kavuncu, Türkiye’nin bazı coğrafi özelliklerine değinerek, “Ülkemiz ılıman iklime sahip. Bunun dışında uzun sahil şeridi ve doğal güzellikler bulunuyor. Sağlık turizminin gelişmesine paralel olarak da sağlık tesislerinin artması için vesile olacaktır. Ülkemizin bu alandaki çabası, sağlık alanında yıldızını parlatacaktır.” diye konuştu.

“ALMANYA’NIN KALİFİYE SAĞLIK ÇALIŞANINA İHTİYACI VAR”

 

Yaşlı bakım ve fizyoterapi sağlık tesisi işletmecisi Yusuf Demir ise konuşmasında Almanya’daki sağlık sisteminden bahsederek, “Almanya, işgücü açığını kapatmak için geçtiğimiz Haziran ayında dünyanın her yerinden nitelikli personele yolunu açan yasayı kabul etti. Yasaya göre artık Türkiye de dahil dünyanın dört bir yanından insanlar Almanya’ya gelip çalışabileceği gibi, iş de arayabilecek. Açığı kapatmak için önümüzdeki 40 yıl içinde her yıl yurt dışından 260 bin kişiyi istihdam etmesi gerekir. Almanya’da daha fazla sayıda kalifiye bakıcı elemana acilen ihtiyaç var. Federal hükümet binlerce yeni kadro açmak ve daha fazla genç insanın bakıcılık dalında meslek eğitimine başlamasını sağlamak için mesleği daha cazip kılmak istiyor. Meslek eğitimi üç yıl sürüyor. Yarım günlük eğitim de mümkün; ancak bu durumda eğitim daha uzun sürüyor. Eğitim sırasında kuram ve uygulama birleştiriliyor. Bakıcı adayları bir meslek okulunda 2 bin 100 saat ders görüyorlar. Bunun yanında 2 bin 500 saat bir hastane veya bakım evinde çalışarak görevlerini reel koşullarda öğreniyorlar. Meslek eğitiminin sonunda bir resmi sınavı geçmeleri gerekiyor. Yaşlı bakıcılığı, sağlık bakıcılığı, hasta bakıcılığı ile çocuk sağlık bakıcılığı ve çocuk hasta bakıcılığı meslek eğitimleri 2020’den itibaren birleştirilecek. İlk iki yılda tüm öğrenciler aynı şeyleri öğrenirken, üçüncü yılda bir dalda uzmanlaşacaklar. Yaşlı bakıcıları; iyileştirici, terapi edici ve tıbbi bakımla ilgili görevleri üstleniyorlar. Hastaların yemek yemesine ve vücut bakımına yardım ediyor, ilaçlarını veriyor, tansiyonlarını ölçüyor ya da sargılarını değiştiriyorlar. Buna bir de boş zaman etkinliklerine eşlik etmek geliyor. Sağlık ve hasta bakıcıları hastanelerde veya bakım evlerinde çalışıyorlar. Hastaların sağlık durumunu kontrol ediyor, doktorlara muayene veya ameliyatlar sırasında asistanlık ediyor ve ameliyat hazırlıklarını yapıyorlar. Ayrıca hastalık seyrini kayda geçiyorlar. Bakıcıların zaman konusunda esnek olmaları gerekiyor, çünkü vardiya hizmeti yapılması ve hafta sonunda çalışılması normal. Ayrıca duyarlı olmaları, strese tahammül edebilmeleri ve bedensel açıdan dayanıklı olmaları gerekir. Bakıcıların B2 Almanca sertifikasına sahip olmaları gerekiyor.” dedi.

 Öğrenciler sorularını sistemden mesaj yoluyla iletti. Simav SHMYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Harun Şener, öğrencilere verdiği bilgilerden dolayı Yusuf Demir ve katılımından dolayı Rektör Prof. Dr. Vural Kavuncu’ya teşekkür etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.